Over Infopolitie.nl

Infopolitie.nl is een website over de politie in Nederland. Het is geen website van de nationale politie, maar een particulier initiatief. Ga voor de officiële site van de Nederlandse politie naar www.politie.nl. Lees ook onze disclaimer.

(English | Russia | Oekranian)

De vorige (tweede) Europese rijbewijsrichtlijn uit 1991 was vaak aangepast. Daarom is besloten om een derde Europese rijbewijsrichtlijn op te stellen. De derde rijbewijsrichtlijn heeft tot doel de regels van het rijbewijs te herschikken. De regels rond het rijbewijs zijn Europees meer gelijk getrokken. 

Jongeren kunnen vanaf 17 jaar hun rijbewijs halen. Vervolgens kunnen zij alleen met een coach rijervaring opdoen. Dit experiment - 2todrive - is bedoeld om de verkeersveiligheid te vergroten. De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van minister Schultz van Haegen (IenM).

Wanneer u in het buitenland met een Nederlands rijbewijs de weg op gaat, moet u rekening houden met bepaalde regels.

Voor het deelnemen aan het verkeer in Nederland met een buitenlands rijbewijs moet u rekening houden met bepaalde regels.

 In Nederland worden rijbewijzen in de regel afgegeven voor een periode van tien jaar. Op deze regel bestaan enkele uitzonderingen. Rijbewijzen worden dan afgegeven met een kortere geldigheid, bijvoorbeeld bij de "zware" rijbewijzen of als de aanvrager boven een bepaalde leeftijd is. Vanaf het 75e jaar is voor een nieuw rijbewijs altijd een medische keuring verplicht.

In de praktijk blijkt nogal eens, dat de bestuurder van een combinatie van een personenauto met aanhangwagen niet over het juiste rijbewijs beschikt. Wie bijvoorbeeld met een hele zware aanhangwagen, een paardentrailer of een boottrailer wil gaan rijden, moet het rijbewijs BE hebben, ook al is de aanhangwagen leeg. Op deze pagina staan alle bevoegdheden beschreven.

Een rijbewijs krijgen is een kunst op zich. De eisen, die het Centraal Bureau Rijvaardigheid stelt tijdens het rijexamen zijn vrij hoog. De kans, dat iemand in één keer slaagt is klein. Als men de roze card eenmaal heeft, heerst de algemene gedachte, dat men het bewijs voor het leven heeft. Tevens denkt men, dat het niet zo gemakkelijk kwijt te raken is. Op deze pagina staat informatie over hoe iemand het rijbewijs ongewild toch kwijt kan raken.

 

Iedereen die na 30 maart 2002 voor het eerst een rijbewijs heeft gehaald, is een beginnende bestuurder. Haalt u uw rijbewijs voordat u 18 jaar oud bent, dan is de termijn 7 jaar. Haalt u uw eerste rijbewijs nadat u 18 jaar bent, dan is de termijn 5 jaar.

Opmerkelijk

Met arm in het gips 190 km/h op motor

Dat een motorrijder met 190 kilometer per uur langs een snelheidscontrole op de ring van Parijs reed, daar keken de Franse agenten niet erg van op. De verbazing kwam toen ze hem na een kilometerslange achtervolging langs de kant van de weg zetten: de man bleek een arm in het gips te hebben.

Lees meer...

Politiesites

Sponsors