U loopt naar de plaats waar U de fiets even daarvoor heeft neergezet. Weg, geen fiets meer te bekennen. U denkt nog na of U de fiets dan ergens anders hebt neergezet en gaat zoeken, maar de fiets blijft weg. Hij is gestolen. U bent daarmee een van de 700.000 fietsdiefstalslachtoffers per jaar.
Fietsdiefstal komt zo vaak voordat we bijna geneigd zijn te denken dat het er bij hoort en dat niemand er iets aan kan doen. Dat is niet waar. U kunt wel degelijk maatregelen treffen die de kans van diefstal van uw fiets weliswaar niet helemaal wegneemt, maar wel aanzienlijk verkleint.
Er zijn maatregelen te nemen, die niet eens zo duur hoeven te zijn, soms is het afleren van een oude gewoonte en het aanleren van een nieuwe al voldoende. Kunt U nu vijf specifieke kenmerken van uw eigen fiets noemen? Valt tegen, daar moet dus wel even over nagedacht worden. Praktijk wijst uit, dat mensen, die aangifte komen doen van diefstal vaak niet eens het merk van de fiets weten.
Tips ter voorkoming van diefstal van de fiets
- Bij de meeste grote bus- en treinstations zijn bewaakte fietsenstallingen. Maar er gebruik van.
- Maak ook gebruik van fietsenklemmen of fietsenkluizen als deze aanwezig zijn.
- Probeer de fiets zo te plaatsen, dat U hem altijd in het oog heeft (bijv. als U even een terrasje pakt)
- Zet de fiets 's avonds en 's nachts niet op een onverlichte plaats.
- Zet de fiets thuis in de afsluitbare garage of berging.
Gebruik een goed slot
Een van de meest voor de hand liggende maatregelen is het op slot zetten van de fiets. Ook wanneer U de fiets maar heel even achterlaat op uw eigen oprit moet U er een gewoonte van maken om de fiets op slot te zetten. Gebruik altijd een goed slot. Deze kunt U herkennen aan het ART-label. Deze afkorting staat voor de samenwerking tussen ANWB, RAI, TBBS (verzekeringsmaatschappijen) en de politie.
Een slot met ART label voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen en is een stuk moeilijker te kraken. Soms kan het handig zijn om de fiets met een extra beugel vast te zetten aan een paal of hek.
Registratiekaart
Voor de politie is het opsporen van een fiets geen gemakkelijke zaak. Zeker niet als dat ook nog eens op basis van een summiere omschrijving moet gebeuren. Hoe vaak hoort de politie bij een aangifte niet, dat het een zwarte damesfiets met handremmen is. Meer weet men dan echt niet. Een ingevulde registratiekaart kan erg waardevol zijn bij het opsporen en terugbrengen van uw fiets.
Op deze kaart kunt U diverse kenmerken van de fiets noteren. Veel gegevens kunt U vinden op het garantiebewijs of op de aankoopnota. Vraag ook een nota als U een tweedehands fiets koopt en bewaar deze bij de registratiekaart. Ook kunt U bij de politie een preventiediskette krijgen. Daarop kunt U, net als op de registratiekaart, specifieke kenmerken van uw fiets noteren.
Postcode graveren
Naast het noteren van alle kenmerken van uw fiets kunt U ook de postcode met huisnummer in het frame van de fiets laten graveren bij de fietsenmaker. Met deze unieke code kan de politie altijd weer thuis brengen. Indien U verhuist of als de code niet meer klopt gaat U even naar de fietsenmaker. Hij zet een X achter de oude postcode en zet daar de nieuwe achter. Probeer niet om de oude code onleesbaar te maken, voor de politie bent U bij een controle dan al gauw een verdachte van fietsendiefstal.