Over Infopolitie.nl

Infopolitie.nl is een website over de politie in Nederland. Het is geen website van de nationale politie, maar een particulier initiatief. Ga voor de officiële site van de Nederlandse politie naar www.politie.nl. Lees ook onze disclaimer.

(English | Russia | Oekranian)

De Tweede Kamer steunt een wet die de politie verdachten laat hacken. Naast regeringspartijen VVD en PvdA stemden het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de eenmansfracties Houwers, Van Vliet en Monasch voor het wetsvoorstel. 

In een verklaring zei PVV-Kamerlid Lilian Helder dat de wet te ver ging, en dat haar fractie hem daarom niet zou steunen. Ook onder meer SP, D66 en GroenLinks, die nog poogden de wet af te zwakken met amendementen, stemden tegen.

Hacken bij verdenking

Als gevolg van de nieuwe wet mag de politie verdachten hacken bij verdenking van bepaalde misdrijven. De politie mag dan bijvoorbeeld geluid en telefoongesprekken opnemen, bestanden van telefoons halen en iemands locatie achterhalen.

Wel moet daarvoor sprake zijn van verdenking van een misdrijf waarop minimaal vier jaar cel staat, afhankelijk van de ernst van de hack. Ook moet een rechter-commissaris toestemming geven.

Oppositie

De wet is omstreden: privacyorganisaties voerden flink oppositie tegen de wet. Ze zijn bang dat de achterdeurtjes die de politie gaat gebruiken om in te breken op een apparaat, worden misbruikt door andere, mogelijk kwaadwillende hackers. 

Een amendement dat ervoor zorgt dat achterdeurtjes die nog niet zijn hersteld zo snel mogelijk moeten worden gemeld, is daarom aangenomen. Volgens critici gaat dat echter niet ver genoeg. Zij willen dat achterdeurtjes helemaal niet worden gebruikt door de politie.

Opmerkelijk

Australiër verslaapt zich tijdens inbraak

Een dodelijk vermoeide Australische inbreker werd door de politie ingerekend nadat hij in slaap was gevallen op de plaats delict met zijn inbrekersgereedschap nog in zijn hand. 

Lees meer...

Politiesites

Sponsors