Over Infopolitie.nl

Infopolitie.nl is een website over de politie in Nederland. Het is geen website van de nationale politie, maar een particulier initiatief. Ga voor de officiƫle site van de Nederlandse politie naar www.politie.nl. Lees ook onze disclaimer.

(English | Russia | Oekranian)

De politie heeft naar eigen zeggen goede ervaringen opgedaan met het gebruik van tasers. Begin vorig jaar begon de politie in enkele regio's met een proef om agenten op straat een stroomstootwapen mee te geven. Voor die tijd gebruikten alleen arrestatieteams het wapen.

Volgens de politieonderzoekers is de taser "van toegevoegde waarde". De conclusies van het experiment staan in een rapport van de Politieacademie. De korpsleiding neemt voor het eind van het jaar een besluit of de taser in de toekomst breder ingezet gaat worden.

Sinds de start van het experiment, in februari vorig jaar, hebben agenten 343 keer een taser ingezet. Meestal bleef het bij dreigen. In 62 procent van de gevallen was dreigen overigens al voldoende. Meer dan zestig keer werd het wapen gebruikt door van afstand een soort stroomdraden af te vuren. 75 keer werd de taser rechtstreeks op het lichaam van iemand gedrukt.

De taser is een omstreden wapen. Over de precieze gezondheidsrisico's zijn wetenschappers het niet eens, maar wel is duidelijk dat er meer risico's bestaan voor mensen die drank of drugs hebben gebruikt, of gezondheidsklachten of -risico's hebben.

Amnesty International

Amnesty International vindt dat het wapen alleen in uitzonderlijke situaties door getrainde specialisten gebruikt zou moeten worden, en zeker niet door elke agent.

De mensenrechtenorganisatie waarschuwde vorig jaar dat er doden kunnen vallen als het wapen niet goed wordt gebruikt of bij de verkeerde personen. Volgens Amnesty zijn in de Verenigde Staten intussen tientallen doden gevallen door de taser.

Hoe werkt een taser?

Een taser is een specifiek type stroomstootwapen. In een taser zitten twee pluggen die met een draad aan het wapen verbonden zijn.

Als een agent afdrukt, worden de pluggen als dartpijlen in een lichaam afgeschoten. Zo ontstaat een stroomcircuit waarbij er 50.000 volt door het lichaam gaat.

Het wapen kan ook van dichtbij worden gebruikt. Een agent deelt dan een schok uit door de taser tegen iemands lichaam te drukken.

Bron: nos.nl

Opmerkelijk

Man steelt zwaailicht, krijgt passende straf

Een avondje stappen liep voor een man uit Zwolle een stuk minder leuk af dan hij had gehoopt. Na een avondje stappen, werd hij een beetje recalcitrant. De politie kreeg zaterdagnacht dan ook een vreemde melding binnen: iemand zou proberen het zwaailicht van een dienstauto proberen te stelen, meldt de politie Zwolle op Facebook.

Lees meer...

Politiesites

Sponsors