De veiligheid in Nederland gaat iedereen aan en daar kan iedereen aan bijdragen. Niet alleen mensen in dienst van de politie kunnen criminaliteit een halt toe roepen. Ook horecamedewerkers, docenten en tandartsen kunnen dat. Als vrijwilliger bij de politie kun je een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid in jouw omgeving. Je ondersteunt het dagelijks werk van de politie. Politievrijwilligers nemen kennis en ervaring mee uit andere werkvelden, dat maakt de politie sterker.
Vrijwilliger in uniform op straat
Als vrijwilliger bij de politie kun je in uniform op straat gaan werken. Je bent het eerste aanspreekpunt van de politie voor het publiek. Om deze taken te vervullen volg je de opleiding tot surveillant, maar dan in deeltijd. Zo kun je opleiding combineren met je dagelijkse werk en thuissituatie. Als politievrijwilliger heb je vooral een taak in het contact met het publiek. Hulpvaardigheid en aanwezigheid staan voorop. Als politievrijwilliger draag je geen vuurwapen, wel een wapenstok en pepperspray.
Vrijwilliger op het bureau
Wil je jouw kennis en expertise beschikbaar stellen aan de politie, maar niet in uniform op straat lopen? Word dan volontair. Dat kan in verschillende vakgebieden, bijvoorbeeld bij de publieksservice. De exacte mogelijkheden zijn afhankelijk van de regio. Wil je meer informatie over het worden van volontair, neem dan contact op met het korps in jouw regio.
Zie ook: Politiemedewerker / Politievrijwilliger specifieke inzet
Werkzaamheden politievrijwilliger
Als politievrijwilliger heb je een belangrijke rol in de zichtbaarheid van de politie op straat. Samen met collega's surveilleer je en ben je het eerste aanspreekpunt voor het publiek. Je weet wat er speelt op straat en bent in staat snel te handelen. Eenvoudige problemen los je zelf op. Bij mee complexe situaties weet je welke collega's, specialisten of instanties je moet inschakelen.
Voorbeelden van de werkzaamheden van een politievrijwilliger
- Bij grote evenementen zorg je dat het publiek zich aan de regels houdt. Als het publiek onrustig wordt, of als de veiligheid in gevaar is, treed je op of zorg je dat er versterking komt.
- Ook controles, bijvoorbeeld op alcohol of papieren behoren tot je werkzaamheden.
- Ten slotte heb je in het bureau een belangrijke taak; arrestanten zijn aan jouw zorg toevertrouwd. Jij zorgt dat ze goed begeleid worden.
Samenwerken aan een veilig Nederland
Politievrijwilligers en surveillanten zijn de eerste aanspreekpunten voor het publiek op straat. Jouw aanwezigheid draagt bij aan de veiligheid. Je weet wat er speel en zodra je merkt dat er spanningen of problemen onstaan, onderneem je actie. Zo werk je samen met jouw collega's aan een veilig Nederland.
Wil je bijdragen aan de veiligheid in Nederland? Kijk dan of jij voldoet aan het profiel van politievrijwilliger.
Profiel politievrijwilliger
Als politieman of -vrouw moet je stevig in je schoenen staan. Blijf je jezelf in stressvolle situaties? Kun je goed samenwerken en wil je graag mensen helpen? Om het werk van politievrijwilliger te kunnen doen, geldt dezelfde selectieprocedure als voor collega-politiemensen. In de selectieprocedure testen we je persoonlijkheid, intelligentie en conditie.
Bij de politie ben je 24 uur per dag, ook als je het werk maar enkele uren in de week doet. Je hebt een voorbeeldfunctie, je bent integer, betrouwbaar en de collega's kunnen voor de volle 100% op je rekenen. Naast deze eigenschappen is er ook een aantal basiseisen waar je als politievrijwilliger aan moet voldoen:
- Minimaal een diploma vmbo basisberoepsgerichte (bb) leerweg
- Nederlandse nationaliteit
- Onbesproken gedrag
- In bezit van rijbewijs B
- Beheersing van de Nederlandse taal
- Goede conditie
- Goed zichtvermogen (de visuseis)
De sollicitatie- en selectieprocedure doorloop je op dezelfde manier als collega-politiemensen.
Opleiding politievrijwilliger
Je krijgt een goede opleiding, de opleiding tot Assistent politiemedewerker, waarin je wordt voorbereid op je toekomstige werk als politievrijwilliger. Deze opleiding wordt gegeven aan de Politieacademie. Je solliciteert bij één van de 10 eenheden Nederland. Wordt je aangenomen, dan meldt het betreffende korps je aan bij de Politieacademie.
(Je kunt je dus niet zelf aanmelden bij de Politieacademie.)
Praktijkwerk
De opleiding aan de Politieacademie wordt afgewisseld met praktijkwerk bij het korps. Na de eerste 12 weken op de Politieacademie kun je al in de praktijk als surveillant aan het werk.
Naast je dagelijkse activiteiten
De deeltijdopleiding tot politievrijwilliger duurt ongeveer één jaar. Je volgt de opleiding naast je normale dagelijkse activiteiten. Houd er rekening mee dat je in de avonduren en/of op zaterdag je lessen volgt. Je leert dezelfde dingen die surveillanten ook leren. Je krijgt ook dezelfde bevoegdheden. Het korps bepaalt voor welke politietaken je ingezet gaat worden.
Waar?
De opleiding tot politievrijwilliger wordt gegeven op de volgende locaties van de Politieacademie: Apeldoorn, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Drachten. De locatie waar jij naar toe gaat is afhankelijk van waar je gaat werken.
Doorgroeien politievrijwilliger
Bij sommige korpsen is het voor politievrijwilligers mogelijk door te stromen naar beroepsfuncties. Dit is afhankelijk van het beleid van het korps waar je werkt.
Vergoeding politievrijwilliger
Net zoals bij politiemedewerkers betaalt het korps de opleiding voor politievrijwilligers. Daarnaast ontvang je, naast een vast bedrag per jaar, (ook tijdens de opleiding) een vergoeding per uur. Jouw korps zorgt bovendien voor een goede risicoverzekering.
Om zo goed mogelijk alle kneepjes van het vak te leren en je vaardigheden op niveau te houden, volg je dezelfde aanvullende cursussen als je beroepscollega's.