Je kunt na een aantal jaren straatdienst kiezen voor een specialisme binnen de politie. Je kunt daarbij denken aan arrestatieteam, bereden politie, recherche, motorrijder, hondengeleider, mobiele eenheid en wat je verder maar bedenken kunt.
Voor de meeste van deze specialismen wordt enige jaren straatervaring vereist. Je zult dus eerst een paar jaren als agent dienst moeten doen bij een van de vele teams in Nederland. Nadat je voldoende ervaring hebt opgedaan kun je binnen de politie solliciteren op vacatures.
Je kunt dus niet meteen een opleiding krijgen tot één van de specialismen.
Persoonsbeveiliger
Internationale en nationale gebeurtenissen en ontwikkelingen in de afgelopen jaren hebben er toe geleid dat het aantal persoonsbeveiligingsopdrachten voor de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) sterk is toegenomen. Eén van de uitgangspunten van de DKDB: "geen enkel verzoek tot persoonsbeveiliging wordt geweigerd".
Wat doet een persoonsbeveiliger?
De DKDB is specialist op het gebied van persoonsbeveiliging, objectbeveiliging en veiligheidsadviezen in binnen- en buitenland. De kerntaak van de dienst is het voorkomen, afweren en doorstaan van aanslagen op leden van het Koninklijk Huis, politici en diplomaten in binnen- en buitenland. Maar ook hooggeplaatste buitenlandse gasten die Nederland bezoeken zoals staatshoofden en ministers worden beveiligd door persoonsbeveiligers van de DKDB. Onder bepaalde omstandigheden beveiligt de dienst ook justitie- en politieambtenaren en burgemeester en wethouders.
Observatie is erg belangrijk. Hoe zet jij je observatie van afwijkend gedrag in een groep mensen om in actie terwijl je VIP zijn of haar werkzaamheden ongestoord wil voortzetten? In steeds wisselende situaties moet je om kunnen gaan met het gedrag van mensen en hun emoties, daarbij continue de afweging makend tussen de veiligheid en privacy van je VIP. Persoonsbeveiliging is echt teamwork.
Niet alle VIPS worden op eenzelfde manier beveiligd. Op basis van een dreigingsanalyse wordt de beste vorm van beveiligen gekozen voor een VIP.
Word eerst (hoofd)agent
Persoonsbeveiligers van de DKDB vallen onder het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Het is belangrijk dat je eerst ervaring opdoet als (hoofd)agent in het gewone politiewerk.
Recherche
De opsporing van verdachten en het oplossen van misdrijven. Daar draait het om bij de recherche. Dit kan gaan om inbraken, zedenmisdrijven, drugs, moord of fraude. Je bent altijd scherp en weet de verbanden tussen zaken te ontdekken.
Werken bij de recherche
CSI, iedereen heeft het wel eens gezien op tv. Op spectaculaire wijze lossen ze de meest ingewikkelde zaken op. In de praktijk komt er toch wat meer bij kijken. In Nederland hebben we ook grote zaken. Denk maar aan een moord in de criminele top. Maar bij de recherche werk je ook aan andere zaken. Die misschien niet de media komen, maar die wel net zo belangrijk zijn om opgelost te worden.
In een rechercheteam werken collega's die ieder hun eigen specialisme hebben. Verhoor, analyse, achtervolging, informatie, digitaal, milieu en forensisch. Allemaal gebieden waarop je je kan specialiseren.
Als er bijvoorbeeld een kind vermist wordt, onderhoudt de familierechercheur het contact met de familie. De technisch rechercheur gaat op zoek naar sporen van het kind (vingerafdrukken, schoensporen enzovoort). De analist bekijkt en vergelijkt andere vermissingszaken in de regio. Hieruit probeert hij aanwijzingen te halen die tot de oplossing van deze zaak kunnen leiden. De tactisch rechercheur verhoort de verdachte. Zo doet iedereen waar hij of zij het beste in is.
Word eerst agent
Voor de meeste functies bij de recherche is het belangrijk dat je eerst ervaring hebt opgedaan in het gewone politiewerk. Deze ervaring heb je nodig in de recherche.
Werken met politiehonden
Jij en je hond zijn een sterk koppel bij aanhouding, speurwerk en ordehandhaving. Vaak is je aanwezigheid alleen al genoeg om meer geweld te voorkomen. Maar optreden kun je ook! Daarvoor ben je getraind en blíjf je trainen.
Werken met politiehonden
Mensen en hun honden kunnen uitstekend samenwerken. Denk maar aan jacht-, reddings- of waakhonden. Herken je dat en heb je een passie voor honden? Dan is hondengeleider voor jou een prachtbaan. Het specialisme van je hond bepaalt welk politiewerk je doet.
Heb je een surveillancehond, dan ondersteun je collega's bij noodhulp en politiewerk in de regio. Soms voor gewone meldingen, soms samen met politie te paard en de ME. Werk je met een speurhond dan ondersteun je recherchewerk door het opsporen van bewijsmateriaal. Een speurhond wordt altijd getraind op één specifieke geur. Zo zijn er ondermeer honden voor drugs, explosieven en voor het herkennen van personen.
Het werken met honden is een taak naast het dagelijkse werk als agent. Je kunt opgeroepen worden maar er zijn natuurlijk ook geplande acties zoals bij voetbalwedstrijden. Meestal binnen je eigen regio, soms ook erbuiten. Je bent niet alleen hondengeleider; ook het trainen van honden wordt deel van je beroep. In je loopbaan zul je een paar keer een nieuwe hond krijgen. Deze hond verzorg je thuis, hiervoor krijg je van het korps alle voorzieningen. Trainen met je eigen hond is een blijvend onderdeel. Maar dat hoeven we jou als hondenliefhebber natuurlijk niet uit te leggen.
Werken met een politiehond is een zware taak. In alle gevallen moet een geleider zijn hond onder controle kunnen houden. Ook in spannende situaties waarbij de hond er op commando op af gaat en de geleider hem moet kunnen bijhouden en onder appel moet houden. Hondengeleider word je dan ook niet zomaar.
Zo word je hondengeleider
Je moet eerst als agent een aantal jaren ervaring hebben in het politiewerk. Daarna kun je solliciteren voor een baan als hondengeleider.
Motoragent
Motoragent is een baan vol beweging. Je bent snel. Niet alleen in het verkeer maar ook in denken en handelen. Want vaak ben je als eerste bij meldingen en dan hangt alles van jou af. Of je moet een achtervolging inzetten om de verdachte niet kwijt te raken.
Werken als motoragent
Veilig verkeer is het belangrijkste werkterrein voor een motoragent. Je surveilleert in het verkeer en ondersteunt andere collega's wanneer dat nodig is. Door je snelheid en je wendbaarheid ben je goed in staat om overtreders aan te houden. Als motorrijder kun je zelfstandig controles uitvoeren. Maar soms word je ook toegevoegd aan grotere controleteams. Jij zorgt dan dat niemand zich aan controles kan onttrekken.
Een motoragent gaat ook zelfstandig naar meldingen. Dat zijn vaak verkeersincidenten. Maar je kunt ook ingezet worden voor het begeleiden van wielerrondes, waardetransport, uitzonderlijk vervoer (grote objecten die over de weg vervoerd moeten worden) of een ere-escorte.
Alle korpsen maken gebruiken van motoragenten, dit is meestal geen fulltime functie maar een extra taak die je naast het reguliere werk van hoofdagent uitvoert. Enkele korpsen en de unit motorondersteuning van het KLPD hebben een groep fulltime motoragenten.
Zo word je motoragent
Omdat je als motoragent heel zelfstandig werkt, moet je eerst ruime ervaring hebben als hoofdagent. Als je voldoende werkervaring hebt én een motorrijbewijs, dan kun je solliciteren voor deze baan.
Mobiele Eenheid
Met een groot team in actie komen. Samen ervaren dat je als een sterke groep veel kunt betekenen voor de orde op straat. Dat maakt het werken bij de ME boeiend. Bij het ME-werk staat het teamgevoel voorop. Samen blijf je in de linie staan.
ME bij de politie
De Mobiele Eenheid (ME) wordt ingezet om de orde te handhaven in moeilijke situaties. Zoals bij voetbalwedstrijden, demonstraties of evenementen die uit de hand kunnen lopen. De ME ondersteunt soms ook recherchewerk. Denk aan zoekacties bij vermissing of het uitkammen van een terrein om sporen veilig te stellen. Ook bewaking van objecten of personen is een ME-taak.
Een Mobiele Eenheid kan zelfstandig opereren. Elke eenheid heeft zijn eigen commandant en eigen materiaal. Dat geeft het werk vaart en dynamiek. Ook de teamgeest maakt het ME-werk bijzonder. Je maakt samen spannende situaties mee, waarin je staat voor de veiligheid van je collega's. Dat schept een band.
Het werk van de ME is belangrijk en eervol. Voor gewone burgers is het schokkend om mee te maken als geweld en chaos plotseling om zich heen kunnen grijpen. Maar omdat de ME er staat, worden zulke situaties vaak voorkomen. Door de aanwezigheid van een linie ME'ers houden relschoppers zich vaak al rustig.
Je kunt opgeroepen worden voor een ME-taak in of buiten de eigen regio. Maar voor speciale taken zijn er uitgebreide briefings en trainingen. Denk bijvoorbeeld aan de voorbereiding van voetbaltoernooien, waar kennis en tactiek een grote rol spelen.
Zo word je ME'er
ME-werk doen agenten naast hun gewone werk. Daarom moet je eerst agent worden. Als je agent bent (of soms al tijdens de opleiding tot agent) volg je een vierweekse training voor ME'er.
Arrestatieteam
Met je team weet je een vuurwapengevaarlijke aanhouding, gijzeling of levensbedreigende situatie tot een goed einde te brengen. Je bent getraind, scherp, fit en goed bewapend. Maar ook perfecte voorbereiding en goed teamwerk zijn belangrijke wapens.
Werken bij het Arrestatieteam
Voor risicovolle aanhoudingen zet de politie een arrestatieteam in (AT), een hecht team van gemiddeld 28 specialisten. Nederland heeft 6 arrestatieteams die per team wel 400 aanhoudingen per jaar doen.
Een AT werkt met chirurgische precisie. Met je uitgebreide bewapening, perfecte voorbereiding en bescherming ben je op alles voorbereid.
Je kunt opgeroepen worden voor een arrestatie, maar ook voor situaties waarin wanhopige mensen zichzelf iets willen aandoen. Je wordt ingezet bij levensbedreigende situaties en werkt veel samen met observatie-eenheden en rechercheteams. Door terreurdreiging en toenemend vuurwapengebruik werkt het AT zowel landelijk als internationaal intensief samen met externe partners, bijvoorbeeld buitenlandse AT's of Interpol. De veiligheid van betrokkenen, je collega's en jezelf staat bij alle acties voorop.
Binnen een arrestatieteam heeft iedereen zijn eigen specialisme. Bijvoorbeeld als onderhandelaar, scherpschutter of duiker. Binnen jouw specialisme ben je altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.
Arrestaties worden altijd tot in de puntjes voorbereid, maar je weet nooit precies wanneer de arrestatie gaat plaatsvinden. Daarom draai je ook oproepdiensten. Je opereert meestal binnen je eigen werkgebied. Daarnaast kun je worden opgeroepen om teams in het hele land te versterken. Overal worden daarom dezelfde procedures en werkwijzen getraind.
Werken bij het AT is een fulltime functie, 4 dagen werken behoort tot de mogelijkheden. Als je niet aan het oefenen bent of bezig met het voorbereiden van arrestaties, dan zorg je ervoor dat je je lichaam in topconditie houdt.
Zo kom je bij het Arrestatieteam
Als AT'er is het belangrijk dat je het politievak goed kent. Daarom moet je eerst agent (met 2 jaar werkervaring) of hoofdagent zijn.
Bike-team
Contact met het publiek. Veel surveilleren. Maar ook flitsende acties... Dat is je werk als lid van een bike-team. Verwissel je pet voor een fietshelm. En geef vaart aan je werk!
Bike-team van de politie
Er zijn situaties waarin niets en niemand sneller is dan een agent op een mountainbike. Zonder sirene duik je zomaar op bij een melding. Bijvoorbeeld op het strand, waar auto's of motoren moeilijk kunnen komen.
Maar biken is meer dan alleen snel zijn. De politie zet de teams ook in om slim met beschikbare mankracht om te gaan. Want surveilleren op een mountainbike is soms buitengewoon efficiënt. Met een paar bikers houd je al een enorm gebied in de gaten. Bijvoorbeeld de binnenstad of een festivalterrein. En je bent snel op de plekken waar dat nodig is.
Het leuke aan een bike-team is dat je dicht bij het publiek staat. Je bent zichtbaar en makkelijk aanspreekbaar. Het werk heeft de sfeer van het dagelijkse surveillancewerk. Je kunt incidenteel ingezet worden. Maar een korps kan ook kiezen voor regelmatig surveilleren met bikers. Dat hangt af van de aanpak in je werkgebied. Maar je bent altijd klaar voor een sprint en flitsende actie.
Als je eenmaal agent of surveillant bent, krijg je binnen het korps een training tot biker. In de training zitten onderdelen als beheersing van de mountainbike, obstakels, aanhoudingstechnieken, conditie en veilig verkeer.
Naast de training zijn er vaak een aantal oefendagen per jaar waar je met je collega-bikers nieuwe technieken gaat oefenen.
Zo word je politiebiker
Het werken in een bike-team doe je naast het gewone werk als agent. Daarom moet je eerst surveillant of agent worden.
Politie te paard
Als agent te paard kun je alles tegenkomen. Spannende situaties in de voorste linies van de ME. Maar ook surveilleren op koopzondagen, waar jij perfect zicht hebt op het winkelend publiek. Je bent een goede ruiter en door veel te trainen word je altijd weer beter.
Werken bij de politie te paard
De politie zet agenten te paard in om de orde te handhaven in bijzondere situaties. Vaak tijdens grote ME-optredens, bij risicowedstrijden of andere evenementen met veel publiek.
Agenten te paard zijn een indrukwekkende verschijning. Maar je doet veel meer dan indruk maken. Vanaf een paard heb je uitstekend overzicht en ben je zeer wendbaar. Ook kom je als ruiter makkelijk op plaatsen waar een dienstauto niet kan komen. Denk aan recreatiegebieden of tijdens Koninginnedag in de binnenstad.
Je wordt een agent met bijzondere vakkennis. Daardoor kun je speciale taken uitvoeren in je korps. Omdat jij verstand hebt van paarden kun jij meegevraagd worden als er een paard los loopt op de weg of voor controles op veemarkten.
Bij speciale gelegenheden kun je gevraagd worden voor een (ere-)escorte, bijvoorbeeld op Prinsjesdag. Dat zijn werkdagen die voelen als een feestdag!
De politiepaarden worden speciaal gefokt en getraind voor het politiewerk. Het zijn dieren die zich niet van hun stuk laten brengen door joelende feestgangers, vuurwerk en meer. Samen met je paard vorm je een onverstoorbaar koppel. Als ruiter ben je ook betrokken bij de verzorging en training van de paarden in het korps.
Het KLPD verzorgt de opleiding van ruiters en de aanschaf en africhting van de paarden. Regiokorpsen kunnen het KLPD vragen om inzet van politiepaarden wanneer dat nodig is in hun regio. Er zijn enkele korpsen die zelf politiepaarden in hun bezit hebben: Amsterdam-Amstelland, Haaglanden, Gelderland-Midden, Utrecht, Groningen en Rotterdam-Rijnmond.
Bij de kleinere korpsen is een functie bij de politie te paard iets wat je doet naast een baan als agent. Bij de grotere korpsen en het KLPD is het een fulltime functie.
Zo kom je bij de politie te paard
Je kunt pas bij de politie te paard als je agent bent met minimaal 4 jaar werkervaring en over een ME-diploma beschikt.
Water, Verkeer & Spoor
Voetbalsupporters begeleiden naar een risicowedstrijd, de doorstroom van het verkeer regelen bij een ongeval of een ladingdiefstal in de haven onderzoeken. Allemaal taken die horen bij de specialistische diensten van het KLPD.
Werken bij de Spoorweg, Water- of Verkeerspolitie
De verkeerspolitie, waterpolitie en spoorwegpolitie zijn diensten binnen het KLPD. Dit landelijke korps heeft verantwoordelijkheden die buiten de regiogrenzen reiken. Van het bestrijden van terrorisme tot het verlenen van luchtsteun. En van het analyseren van informatie tot het toezicht houden op de grote transportlijnen.
Om bij de verkeers- water- of spoorwegpolitie te werken, moet je eerst agent of hoofdagent worden bij het KLPD. Als je de opleiding hebt afgerond, ga je je specialiseren. Dit kan dan bij de Dienst Verkeerspolitie, Waterpolitie, Spoorwegpolitie of bij de DKDB als persoonsbeveiliger.
Bij de verkeerspolitie bestaat jouw werkterrein uit de Nederlandse snelwegen. Jij pakt gevaarlijk rijgedrag, overtredingen en criminaliteit aan. Door surveillance en toezicht zorg je dat het verkeer blijft doorstromen. En bij de spoorwegpolitie houd je toezicht op en rond de grote stations in de Randstad en langs de spoorwegen. Maar ook controle en handhaving van de openbare orde tijdens grote evenementen en voetbalwedstrijden horen bij je werk. Voor de waterpolitie moet je echte waterbenen hebben. Je controleert ladingen, voorschriften, vaarregels- en rusttijden. Maar ook bij ongevallen in de beroeps- en recreatievaart zorg jij voor de eerste opvang.
Zo kom je bij de Water, Verkeer, of Spoorwegpolitie
Je moet eerst solliciteren als agent of hoofdagent bij het KLPD. Na de opleiding kun je je specialiseren bij een van deze diensten.