Op deze pagina vind je een aantal tips om je voor te bereiden op het korpsgesprek. De belangrijkste is wel dat je je niet anders moet voordoen dan je bent.
Hier bedoel ik mee, dat je niet geforceerd aan het gesprek moet beginnen. Doe dus niet alsof je alles al weet, dat kan niemand (ik ook niet) en dus jij ook niet. Het gesprek hoef je je echt niet zenuwachtig over te maken. Zie jezelf als iemand die de personen aan de andere kant van de tafel een product wil verkopen. Het product ben jezelf. Je mag er bij voorbaat al van uit gaan, dat men interesse in je product heeft, je moet het alleen nog even goed verkopen.
Probeer jezelf dus niet beter naar voren te brengen dan je in werkelijkheid bent. Men prikt daar namelijk heel snel doorheen en dan ben je dus door de mand gevallen. Stel, dat je bent in het verleden al eens met de politie in aanraking geweest voor iets anders dan een verkeersovertreding en je vertelt dit niet als men er naar vraagt. Je gaat dan absoluut nat, want men zal het gegarandeerd controleren.
Zorg er voor dat voor jou heel duidelijk is waarom je bij de politie wilt. Kom dan eens met iets origineels. De meeste sollicitanten komen met: "ik wil graag andere mensen helpen." Dat klinkt bij de commissie op een gegeven moment wat afgezaagd. Je mag deze zin best gebruiken, maar leg dan meteen uit wat JIJ onder het helpen van mensen verstaat.
Lees de kranten van de paar weken voor het gesprek een beetje beter dan je misschien al gewend bent. Men kan er vragen uit stellen om te zien in hoeverre je belangstelling hebt voor algemene dingen/nieuws.
5) Wees bekend met politiewerk.
Heb ongeveer in de gaten wat het politiewerk in de praktijk inhoudt. Kijk op www.politie.nl bij de regio van je keuze en zoek daar naar de doelstellingen van de regio. Deze zijn meestal te vinden onder het item "Over dit korps".
Zeg bij persoonlijke vragen niet te gauw, dat men daar niets mee te maken heeft. Het hoort bij het verkopen van je eigen product (zie punt 1)
Zorg er voor dat je er netjes uitziet, dat spreekt altijd in je voordeel. (ik weet het, dat is een open deur intrappen) Als je met een goed verhaal komt, kun je daarmee zelf een klein beetje het gesprek sturen en die kant opsturen, die jou het beste ligt. Maar dan zul je wel enigszins vlot van de babbel moeten zijn.