Je bent een jongere tussen 12 en 18 jaar en bent door de politie aangehouden op verdenking van het plegen van een strafbaar feit. Je zit op het politiebureau. Misschien kom je er met een waarschuwing vanaf. Maar wat als dat niet zo is. Wat gebeurt er dan verder. Dat staat op deze pagina beschreven.
 

Als je als Jongere in Nederland (tussen de 12 en 18 jaar) in Nederland een strafbaar feit hebt gepleegd kun je door de politie worden opgepakt als verdachte van het plegen van een strafbaar feit.

De politie mag je voor verhoor maximaal 6 uur op het politiebureau vasthouden. In die 6 uur telt de nacht niet mee. Het kan dus voorkomen dat je ook 's nachts op het bureau moet blijven. Tijdens het verhoor wil de politie van je weten wat je hebt gedaan en hoe het is gebeurd. Je bent niet verplicht op de vragen antwoord te geven.

De officier van justitie kan bepalen dat je langer dan 6 uur moet worden vastgehouden. je wordt dan in verzekering gesteld. Dat duurt maximaal 3 dagen. Je moet op het politiebureau blijven en je mag dus niet naar huis. In het belang van het onderzoek kan de officier van justitie de inverzekeringstelling met 3 dag3n verlengen.In totaal kun je dus 6 dagen in verzekering worden gesteld. 

De officier van justitie kan op ieder moment besluiten, dat hij je niet (verder) wil vervolgen. Hij seponeert dan je zaak. Dit betekent dat je niet voor de rechter hoeft te komen. De officier van justitie kan direct nadat hij je proces-verbaal heeft gekregen je zaak seponeren.

 

De advocaat helpt je bij je verdediging. Daarom mag hij alle stukken (zoals proces-verbaal en rapporten) lezen. Als je in verzekering bent gesteld, krijg je een advocaat toegewezen. Met hem kun je alles bespreken.

Als je van een strafbaar feit verdacht wordt, kun je te maken krijgen met de Raad voor de Kinderbescherming. Nadat op het politiebureau proces-verbaal is opgemaakt, kan iemand van de Raad bij thuis komen om met jou en je ouders of voogd te spreken. Als je in verzekering bent gesteld, kan er iemand van de Raad voor de Kinderbescherming in het politiebureau bij je langskomen om te bekijken of je hulp nodig hebt.

Opmerkelijk

Celstraf na urineren op agent

Een Amerikaan die na zijn arrestatie de politiewagen en de dienstdoenend agent onderpieste, moet een jaar de cel in.

Lees meer...

Politiesites