De mobiele eenheid is een groep van politiemensen, die normaal op straat werken. Zo nu en dan, als er bijvoorbeeld een gevaarlijke voetbalwedstrijd (een risicowedstrijd) gespeeld wordt, trekken deze politiemensen het normale politiepak uit en het pak van de mobiele eenheid aan.

meDe basisopleiding tot lid van de mobiele eenheid duurt 4 weken. Daarna wordt de basisopleiding via trainingen op peil gehouden. Binnen de Mobiele Eenheid zitten enkele vormen van specialisme, die fulltime of in deeltijd binnen de Mobiele Eenheid worden uitgevoerd. Deze specialisten krijgen een vervolgopleiding, aangevuld met extra trainingen.

Binnen de Mobiele Eenheid bestaan de volgende specialisten:

  • Verbindingsspecialisten
  • Chauffeurs (waterwerper/bus/jeep/shovel enz.)
  • Bratra (brand/traangas/ehbo)
  • Ondersteuningseenheid
    Dit is Bratra + technisch specialisme zoals lassen, knippen,zagen, klimmen en beveiliging van ME-ers die op hoogte moeten werken
  • AE (aanhoudingseenheden)
  • Mobiele Eenheid hondengeleiders
  • Mobiele Eenheid Ruiters
  • Heckler & Koch (dit is een vuurwapen) schutters

Op de school leren de politiemensen om altijd samen als een groep te werken. Er mag dus nooit een politieman voor de groep mobiele eenheid lopen omdat dat gevaarlijk is voor de politieman die dat doet. Men noemt dat in linie werken. Verder mag de politie nooit een groep demonstranten helemaal insluiten. De demonstranten moeten altijd een vrije weg houden om weg te kunnen komen.

Op deze school leer je ook zelfverdediging (wat doe je als je wordt aangevallen), boksen, judo. Ook leert de mobiele eenheid wat je moet doen als iemand een fles met brandende benzine (men noemt dat een molotov cocktail) naar je gooit. Deze moet je namelijk opvangen met een schild en voor het schild op de grond laten vallen. Zelf moet je dan achter het schild zitten, met de brand voor het schild. Dat is best wel eng de eerste keer.

De Mobiele Eenheid leert om traangas te verschieten en hoe hij/zij in traangas moet werken en moet omgaan met beschermingsmiddelen, zoals het gasmasker.

Een groep mobiele eenheid bestaat altijd uit 11 personen. Dit is de kleinste eenheid van de Mobiele Eenheid. Twee groepen vormen samen een sectie (22 personen dus), twee secties vormen een peloton en twee of meer pelotons heet een compagnie.

De kleren van de mobiele eenheid zien er uit als een trainingspak, maar daaronder hebben ze allerlei beschermende kleren zitten. Meestal zijn dit plastic stukken op de schouders, de knieƫn, de ellebogen en de borst. Ook in de schoenen zitten ijzeren stukken. Natuurlijk heeft de mobiele ook een helm op. Dit is allemaal gedaan om de mobiele eenheid zo goed mogelijk te beschermen, want er wordt nog wel eens met stenen gegooid.

De mobiele eenheid wordt voornamelijk gebruikt als er rellen zijn of als er berichten zijn, dat deze zullen komen. Dat gebeurt veel bij voetbalwedstrijden en als een gekraakte woning leeggemaakt moet worden.

Maar de mobiele eenheid wordt ook ingezet als iemand wordt vermist en een bos helemaal afgezocht moet worden. Ook wordt de Mobiele Eenheid ingezet bij nationale rampen, zoals overstromingen. De Mobiele Eenheid heeft dan een hulpverlenende rol.

De politiemensen van de mobiele eenheid krijgen als beloning voor het werk bij een inzet 26 euro per dag extra. Dat is niet veel, maar de mensen doen het vooral omdat er regelmatig gesport wordt en zij dat leuk vinden.