Een inbraak in het verdeelstation van energienetbeheerder Liander aan de Tarweweg in Nijmegen is de oorzaak geweest van de omvangrijke stroomstoring. Die zette een groot deel van Nijmegen in het donker.

De inbrekers hebben met gevaar voor eigen leven hebben een ijzeren staaf op het transformatienet gegooid, aldus de woordvoerder van Liander.

In heel Nijmegen was om 22.00 uur een enorme knal te horen, gevolgd door lichtflitsen. Zo'n tienduizend huishoudens zaten vervolgens zonder stroom. „De daders hebben mazzel gehad dat ze er levend uit zijn gekomen”, vervolgt de woordvoerder.

Het is namelijk heel gevaarlijk om op het afgesloten en omheinde terrein te lopen, benadrukt hij. Bij het verdeelstation komt de stroom onder een spanning van 50.000 volt binnen. Die spanning wordt aan de Tarweweg omlaaggebracht naar 10.000 volt, waarna de stroom wordt verdeeld in de stad. Er lopen open leidingen over het terrein.

„Het is levensgevaarlijk. Als je je handen niet in je zakken houdt, loop je het gevaar om geëlektrocuteerd te worden. Als je met je hand zwaait, kan de stroom overslaan. Vergelijk het met een blikseminslag. Je kunt gerust zeggen dat er zaterdagavond gekken aan het werk zijn geweest.”