ROTTERDAM - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vol afschuw gereageerd op het uitgaansgeweld in zijn stad, afgelopen weekeinde. Daarbij werden zelfs agenten door een losgeslagen menigte met stenen en bierflessen bekogeld.

In totaal raakten negen mensen, onder wie een agent, gewond bij uit de hand gelopen feesten in de Maassilo en Ahoy en bij een schietpartij in een café. Er werden twintig arrestaties verricht.

"Geweld is natuurlijk altijd onacceptabel, maar dat geldt zeker voor geweld tegen hulpverleners, en in dit geval tegen agenten. Iedereen blijft met zijn handen van onze politiemensen af", zei Aboutaleb gisteravond tegen De Telegraaf. Hij spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. "Niet alleen in Rotterdam, maar in het hele land zie je dat steeds vaker ook hulpverleners worden aangevallen. Dat is onaanvaardbaar gedrag."

Rotterdam is dit jaar al vaker toneel geweest van compleet uit de hand gelopen feesten, waarbij agenten werden aangevallen. Zo ontaardde een groot feest op het strand van Hoek van Holland in een drama en liep het Bevrijdingsfestival uit op rellen. Aboutaleb zegt dat hij blij is dat er al een aantal arrestaties is verricht. "Ik ga ervan uit dat er meer zullen volgen. Alle verdachten krijgen lik op stuk."

Hij heeft onderzoeken gelast naar de uit de hand gelopen feesten bij Ahoy en de Maassilo. Het café waar is geschoten, gaat de komende twee weken dicht. Bij de Maassilo ging het gisterochtend rond zes uur finaal mis na afloop van het feest Musica Republica. Tientallen relschoppers keerden zich daar tegen de politie, die af was gekomen op een melding van een grote vechtpartij.

Agenten werden bekogeld met stenen en bierflesjes. Een agent werd aan zijn hoofd geraakt. Veertien verdachten zijn opgepakt. In het muziekcafé De Roberto's is gisterochtend bij een ruzie een 23-jarige Rotterdammer in zijn been geschoten. Bij Ahoy werd Dream-City van opleidingsinstituut ROC Zadkine voortijdig beëindigd vanwege opstootjes.

Bron: Telegraaf: 30-11-2009