ZOETERMEER - 'Geweld tegen de politie neemt steeds meer toe.' Dat zegt de Algemene Nederlandse Politie Vereniging (ANPV) naar aanleiding van het incident donderdagnacht in Zoetermeer, waarbij een agent schoten heeft gelost.

Volgens Henk Joren van de ANPV is het schietincicent geen uitzondering, het geweld tegen agenten neemt toe. 'Het is een trend in de samenleving.' Volgens Joren is het al lang niet meer uitzonderlijk te noemen dat agenten hun vuurwapen moeten trekken.

Joren denkt dat agenten sneller hun wapen trekken, omdat ze zich vanwege de bezuinigingen minder veilig voelen. 'Het scheelt nogal of je een nachtdienst draait met zes man of met twintig.' Ook hangt het samen met de beschikbaarheid van vuurwapens onder criminelen. Ook bij kleinere vergrijpen wordt door criminelen tegenwoordig al grof geweld gebruikt. (zie video onderaan dit bericht)

Schietincident

Bij het schietincident in Zoetermeer moest een agent donderdagnacht schieten op een motorrijder die inreed op zijn collega. Toen zijn collega werd aangereden, trok de agent zijn wapen en schoot de motorrijder neer. De aangereden agent brak bij het incident zijn been.

Strandrellen

Sinds de rellen tijdens een strandfeest in Hoek van Holland is er meer aandacht gekomen voor situaties waarin agenten hun wapen trekken. Het dancefeest Sunset Grooves liep eind augustus 2009 ernstig uit de hand. Agenten voelden zich zo in het nauw gedreven dat ze zich genoodzaakt voelden te schieten op de relschoppers. Hierbij viel één dode en raakten zes mensen gewond, onder wie twee jongens uit het Westland.

Onderzoek wees uiteindelijk uit dat er tijdens de strandrellen door 21 agenten in totaal 76 keer is geschoten. Zestig schoten waren waarschuwingsschoten, vijf politiemensen hebben gericht geschoten. Het Openbaar Ministerie besloot in november dat de agenten niet worden vervolgd, omdat ze schoten uit noodweer.

Schietincidenten met agenten sinds de strandrellen in Hoek van Holland in de regio Hollands Midden.

23 augustus Hoek van Holland Schoten bij rellen tijdens strandfeest
13 september Zoetermeer Gericht schot tijdens achtervolging
19 september Den Haag Agenten worden met een mes bedreigd
29 september Leidschendam Schoten gelost bij aanhouding gevangene uit Breda
6 april Leiden Voortvluchtige neergeschoten
19 mei Gouda Aanhouding na woningoverval
21 mei Gouda Vuurwapengevaarlijke verdachte aangehouden
26 mei Voorschoten Aanhouding na overval en gijzeling in supermarkt
28 mei Leiden Achtervolging na inbraak, verdachte voelt in zijn jaszak
8 juni Den Haag Na onrust wordt man met nepwapen aangehouden
17 juni Den Haag Gewapende overval op winkel tijdens Shopping Night
28 juni Alphen aan den Rijn Schietpartij en achtervolging na woningoverval Alphen
23 juli Zoetermeer Verdachte rijdt agenten omver op motor

Bron: RTV West | 23 juli 10