logo_justitieDe man die op 2 december 2009 in het Amsterdamse Beatrixpark tijdens een achtervolging op twee agenten schoot, is woensdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf.

Dat is een jaar meer dan het Openbaar Ministerie (OM) tegen Marcel K. had geƫist. De 40-jarige K. had eerder die dag een makelaarskantoor in de hoofdstad overvallen. Na de gewapende overval sloeg de dakloze Amsterdammer op de vlucht.

In het Beatrixpark werd hij opgemerkt door een agent in burger, die hem wilde arresteren. K. en de agent trokken beiden hun wapen en schoten over en weer.

K. raakte de agent in zijn heup, vluchtte verder, werd door een agent in uniform onder schot genomen en wist met vallen en opstaan aan het oog van de agenten te ontsnappen.

Nadat het park was afgezet en uitgekamd, meldde K. zichzelf bij de politie. Hij werd met enkele verwondingen opgenomen in het ziekenhuis en een dag later in verzekering genomen.

Behoefte aan geld
K. zat eerder een gevangenisstraf van zes jaar uit wegens afpersing en vuurwapenbezit. De rechtbank liet woensdag in zijn motivatie weten dat het niet anders kan dan concluderen dat de verdachte zich enkel laat leiden door zijn behoefte aan geld en dat hij eenvoudig aan vuurwapens kan komen.

''Onder deze omstandigheden heeft verdachte op zeer brutale wijze twee gewapende overvallen gepleegd. Hij heeft hiermee bijgedragen aan de verruwing en verharding van de samenleving en daarmee aan de algemene gevoelens van onbehagen en onveiligheid. Wat hij hiermee de slachtoffers heeft aangedaan deert hem kennelijk niet of nauwelijks.''

'Geen enkel respect'
Daarnaast acht de rechtbank een lange gevangenisstraf op zijn plaats omdat K. kennelijk geen enkel respect of ontzag heeft voor de politie. ''Hij deinsde er niet voor terug om op een politieambtenaar te schieten en een andere politieambtenaar met een vuurwapen te bedreigen, met alle gevolgen van dien. Verdachte heeft zich hiermee boven de wet geplaatst.''

Bron: ANP | 22-09-2010