Politieagenten negeren massaal een verplichte test om de parate kennis bij te houden. Dat schrijft het AD op basis van informatie van de Politieacademie. Tot juni 2016 hadden 11.170 agenten een zogeheten 'profcheck' gedaan.

Minister Van der Steur beloofde de Tweede Kamer dat alle politiemedewerkers van 2015 tot en met 2017 elk jaar zo'n test zouden maken. Bij de politie werken ongeveer 65.000 mensen.

Basisvaardigheden

Bij zo'n profcheck wordt de kennis van wetsregels voor veel voorkomende handelingen getest en bijgespijkerd, zoals voor het aanhouden en fouilleren van verdachten en het in beslag nemen van spullen.

Aanleiding voor het optuigen van deze online-test was een onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie. Daaruit kwam naar voren dat zo'n 30 procent de wetsregels van basisvaardigheden niet goed kende.

In maart 2015 beloofde Van der Steur de Tweede Kamer dat tekortschietende agenten daarop zouden worden aangesproken. Daarnaast moest iedere medewerker jaarlijks een toets met meerkeuzevragen maken om de kennis op peil te houden. Politiemedewerkers kunnen die test online op de site van de Politieacademie maken.

Geen tijd

Een woordvoerder van de Politieacademie zei tegen het AD dat veel agenten niet weten dat de cursus er is. Ook zouden ze te weinig tijd hebben om even achter de computer te gaan zitten. De politie belooft de krant dat ze de cursus meer onder de aandacht gaat brengen.

SP-Kamerlid Nine Kooiman noemt het in het AD "schandalig" dat Van der Steur zijn belofte niet nakomt. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg waarschuwt voor de gevolgen. "Onderzoeken mislukken, criminelen gaan vrijuit en de politie verliest gezag."

Bron: NOS.nl