De politie wil nog meer mensen laten meezoeken bij misdrijven en vermissingen, ook in de gemeente Berkelland. Door berichten via lokale WhatsAppgroepen.

„Veel mensen die bij Burgernet zijn aangesloten zitten ook in WhatsAppgroepen in hun buurt. Zij sturen nu al berichten door en dat geeft een geweldige dekking”, zegt Peter Slort, hoofd operatiën van de politie Oost-Nederland. De politie wil daarom Burgernet gaan koppelen aan die lokale WhatsAppgroepen.

Burgernet is het communicatiemiddel van politie en gemeenten dat vooral wordt ingezet om misdrijven en vermiste mensen op te sporen. Het past bij een trend die de politie en gemeenten al jaren geleden hebben ingezet: niet alleen de politie is verantwoordelijk voor de veiligheid, dat zijn burgers ook.

Nederlanders zijn er wel voor te porren. Sinds het begin in 2004 hebben 1,6 miljoen mensen zich aangemeld bij Burgernet. In Oost-Nederland (Gelderland en Overijssel), waar Burgernet in 2008 actief werd, zijn het er ruim 372.000. Daarmee is de dekking in deze regio hoger dan gemiddeld in Nederland. Het hoogst scoren Gelderland-Zuid en Noord- en Oost-Gelderland. In beide gebieden is 14 procent van de inwoners aangesloten.

Blij met resultaat

De politie is blij met het resultaat. Zeker 10 procent van de aanhoudingen is te danken aan een bijdrage van deelnemers aan Burgernet. Verder komen via deelnemers nog heel veel bruikbare tips binnen bij de politie die later alsnog tot een arrestatie leiden.

De laatste jaren zijn er via het project Buurtpreventie talloze WhatsAppgroepen in buurten ontstaan. Als ook die groepen benaderd worden bij een misdrijf of vermissing, dan is de oplossingskans nog hoger.

Nieuw systeem

In de loop van 2018 gaat een nieuw systeem het bestaande Burgernet vervangen en daarin moet een koppeling tot stand komen met de WhatsAppgroepen. Deelnemers kunnen in het nieuwe systeem ook foto’s sturen naar de politie als ze denken dat ze een gezochte persoon of auto hebben gezien.

Verder is het de bedoeling dat deelnemers meer locaties kunnen opgeven waarover ze informatie willen krijgen. Behalve hun woonadres zijn mensen vaak ook benieuwd wat er gebeurt rond het werkadres, de school van de kinderen of het woonadres van de ouders.

Bron:Tubantia