De politie-eenheid die op snelwegen verkeershufters aanhoudt, verdwijnt voor december van dit jaar, meldt RTL Nieuws. Het gaat om zo'n twintig agenten die in acht snelle wagens over de landelijke wegen rijden.

Volgens de nieuwssite is het verdwijnen van de snelwegpolitie opmerkelijk, omdat het kabinet als doel heeft het aantal verkeersdoden terug te brengen. Uit onderzoek blijkt dat surveilleren met onopvallende auto's effectief is tegen hardnekkige en grove overtreders in het verkeer.

De Tweede Kamer wil dan ook opheldering over het bericht. ,,De VVD wil meer tekst en uitleg'', zei Barbara Visser in een debat met minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) in de Tweede Kamer. Ook PvdA, CDA en PVV willen weten hoe het precies zit. CDA'er Martijn van Helvert wil dat Schultz hier ,,hard stelling tegen neemt''. 

Volgens Schultz wil het ministerie van Veiligheid en Justitie de aanpak van verkeershufters ,,op een andere manier organiseren''. Het is de intentie om met de nieuwe organisatie tot meer aanhoudingen te komen. Het besluit is nog niet officieel naar buiten gebracht.

Videobeelden

De snelwegpolitie confronteert weggebruikers door middel van videobeelden met hun weggedrag. Jaarlijks schrijven de agenten van deze eenheid zo'n 11.000 boetes uit. 

De Landelijke Eenheid gaat wel door met de mobiele flitsteams die langs de weg controleren op snelheidsovertredingen.

Bron: Algemeen Dagblad