Bent u angstig? Voelt u zich bedreigd? Zijn er conflicten in uw omgeving? Invoelende politieagenten stelden dit soort vragen soms al, maar mensen die aangifte doen worden in de toekomst standaard aan vragen over persoonlijke omstandigheden onderworpen. Agenten gaan met een zogeheten ‘kwetsbaarheidsanalyse’ bekijken of een slachtoffer kans loopt op „herhaald slachtofferschap”, zoals de politie het noemt. De nieuwe aanpak moet in 2018 in heel Nederland zijn ingevoerd.

Een ingeslagen ruit of lek gestoken banden „kan vandalisme zijn, maar ook gerichte intimidatie”, zegt, zegt politiechef Oscar Dros. Hij overziet de landelijke invoering van de procedure. „Voorheen werd vertrouwd op de intuïtie van agenten, nieuw is dat deze analyse systematisch gaat worden uitgevoerd.”

In het geval van rinkelende alarmbellen bij zo’n analyse zijn tal van maatregelen mogelijk. Dros denkt aan het anonimiseren van aangiften om het slachtoffer te beschermen, een bezoek van de wijkagent of extra alertheid op alarmcentralemeldingen op het adres van het slachtoffer. In extremere gevallen wordt Jeugdzorg ingeschakeld of komt er politiebescherming. Om te voorkomen dat de verdachte mee kan lezen, worden deze analyses buiten de aangifte om opgeslagen.

Belangrijk onderdeel van het plan is dat Slachtofferhulp Nederland, de politie en het Openbaar Ministerie meer informatie gaan uitwisselen. Zo ontvangt Slachtofferhulp Nederland deze kwetsbaarheidsanalyse, waar voorheen alleen contactgegevens en een beschrijving van een delict werden gedeeld.

Opvallend is dat Slachtofferhulp Nederland ook meer informatie gaat delen met de officier van justitie en de politie, mits het slachtoffer daar toestemming voor geeft. Woordvoerder Harriët Koelewijn van Slachtofferhulp: „Stel: iemand doet aangifte van bedreiging. Als in onze gesprekken blijkt dat na de aangifte de dader weer aan de deur is geweest, kunnen we dat doorgeven aan de politie.” Voorheen gebeurde dat volgens haar ook, maar niet structureel.

De nieuwe aanpak is deel van de implementatie van de nieuwe Europese richtlijn slachtofferrechten, die voorschrijft dat altijd moet worden bekeken of een slachtoffer bescherming nodig heeft.

Bron: NRC