De politie heeft een 51-jarige vrouw in Ede aangehouden in verband met foto's die zijn opgedoken op een links-extremistische site. Op de foto's zijn politiemensen te zien die betrokken waren bij arrestaties van anti-Zwarte Piet-demonstranten.

De politiemensen zijn herkenbaar afgebeeld. Hun gezichten zijn geplakt op Pokémon-figuren. Bij het spelletje Pokémon Go kun je Pokemon vangen door er een bal naar te gooien. In dit geval lijken bezoekers te worden aangespoord om stenen te gooien naar agenten. Het 'spel' werd Poke-A-Cop Go genoemd. 

Waarschijnlijk een schikking

De vrouw werd vorige week vrijdag thuis aangehouden wegens opruiing en bedreiging met openlijke geweldpleging. Haar arrestatie werd aanvankelijk stil gehouden om 'niet te wrijven in een vlek', bevestigt de politie. In een interne communicatie noemt korpschef Frank Paauw de publicatie van de foto's van politiemensen 'onacceptabel'.

De vrouw is inmiddels op vrije voeten. Zij krijgt waarschijnlijk via het Openbaar Ministerie een schikking aangeboden.De foto's en het 'spel' zijn inmiddels offline gehaald, zegt de politie. De website van de vrouw is wel in de lucht. 

'Satire-stuk'

De vrouw die de bewerkte foto's publiceerde, noemt het een 'satire-stuk, dat de vorm had aangenomen van een ludiek marketingpraatje voor een fake app, gebaseerd op het Pokemon-spel'. Zij verwijst in haar reactie op de aanhouding naar 'het geweld dat door de politie is gebruikt bij de massa-arrestaties in Rotterdam, tijdens de anti-Zwarte Piet-protesten'.

Bron: NU.nl