Politiekorpsen vanuit de hele wereld kloppen bij de politie in Overijssel aan met de vraag hoe het is gelukt om de zwaar beveiligde criminele mobieltjes 'af te tappen'. Dat zegt Aart Garssen, hoofd van de regionale recherche Oost-Nederland.

Tijdens de 'operatie-Goliath' had de politie Oost-Nederland een wereldwijde primeur: voor het eerst lukte het om codes te ontsleutelen van zogenoemde cryptofoons, speciale mobieltjes die criminelen gebruiken om via tekstberichten met elkaar te communiceren. De politie kon zodoende '24/7' over hun schouders meelezen.

Dreigende liquidaties
Daarop volgden meerdere aanhoudingen. Het wantrouwen in de onderwereld werd vervolgens zo groot dat er liquidaties dreigden. Om dit te voorkomen, maakte de politie het nieuws over het meekijken op de cryptofoons bekend tijdens een persconferentie. 

Schat aan informatie
De ‘operatie-Goliath’ leverde een schat aan informatie op. Er loopt al een aantal onderzoeken en er volgen volgens politiechef Garssen nog meer onderzoeken. Ook wordt er nog een hele reeks arrestaties verwacht.

Wereldwijde belangstelling
Korpsen vanuit de hele wereld willen nu van de politie Oost-Nederland weten hoe het is gelukt de codes van de cryptofoons te ontsleutelen. Volgens Garssen wordt de buitenlandse collega’s dit ‘trucje’ geleerd. “Als Nederlandse en internationale politie leren we van elkaar. De kennis die we hebben opgedaan is natuurlijk ook beschikbaar voor andere politie-eenheden.” 

Bron: RTVOost