APELDOORN - In de strijd tegen de hausse aan woninginbraken, roept de politie Noord- en Oost-Gelderland mensen op eigendommen te registreren en te voorzien van digitale opsporingssoftware. Op die manier hoopt het korps meer diefstalzaken op te lossen.

De politie roept op software te gebruiken om waardevolle voorwerpen te registreren. De politie roept op software te gebruiken om waardevolle voorwerpen te registreren.

Volgens de politie zijn laptops, tablets en andere gewilde apparaten relatief eenvoudig te voorzien van een zogeheten track- en traceprogramma. Met behulp van deze software, die gebruikmaakt van de gps-zender van het product, kan vanaf een andere computer achterhaald worden waar de gps-zender, en dus het apparaat, zich bevindt.

"We zijn een van de eerste korpsen die mensen attent maakt op de kracht van de gps-zender", aldus een woordvoerster, die zo de kans om daders te pakken en ontvreemde eigendommen terug te krijgen denkt te vergroten. De opsporingsmethode wordt door meerdere korpsen in het land toegepast, maar het korps Noord- en Oost-Gelderland is de eerste die mensen actief oproept om apparaten te voorzien van digitale opsporingssoftware. Mogelijk krijgt dit navolging bij andere korpsen in het land.

De politie adviseert mensen daarnaast foto's te maken van apparaten en sieraden en, indien mogelijk, serienummers van producten te noteren. Dit helpt enerzijds bij de opsporing van eigendommen en zorgt er anderzijds voor dat gevonden voorwerpen aan de rechtmatige eigenaar teruggegeven kunnen worden.

De oproep van de politie Noord- en Oost-Gelderland volgt na een stortvloed aan woninginbraken. Tot dusver zijn er dit jaar in die regio, waartoe de Achterhoek en Veluwe behoren, ruim 1600 inbraken gepleegd. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dat een stijging van meer dan 17 procent.