Wat gebeurt er als de politie iemand oppakt die een zedenmisdrijf heeft gepleegd en wat voor straf kan de dader krijgen. Hoelang kan een dader in voorlopige hechtenis blijven?

Dat ligt er helemaal aan hoe zwaar het zedendelict is geweest. Als er sprake is van het zogenaamde "potloodventen" zal de man niet erg lang vast zitten.

Meestal is hij na een paar uur weer op vrije voeten, waarbij wel is geregeld, dat de man min of meer verplicht hulp zal moeten zoeken voor zijn probleem. Hij zit namelijk met een probleem welke met een goede behandeling door een psychiater op te lossen moet zijn.

De straf voor de rechtbank zal dan ook meestal afhangen van de vraag of de behandeling heeft geholpen. De psychiater zal daarvoor een rapport op moeten stellen van de rechter.

Een zwaarder delict eist natuurlijk een andere aanpak. Meestal wordt de verdachte dan aangehouden en voor langere tijd vastgezet in afwachting van de terechtzitting. Deze tijd tot terechtzitting, de voorlopige hechtenis, kan oplopen tot 102 dagen. Daarna MOET de terechtzitting zijn begonnen. De straf die de man dan krijgt zal uiteraard zwaarder zijn dan bij een potloodventer. Ook hier zal een psychiater een rapport moeten schrijven van de gesprekken die hij met de man heeft gehad.

Welke straf de rechter uitspreekt weet ik niet, ik ben immers geen rechter. Deze bekijkt iedere zaak op zich en kan bij iedere zaak weer tot een andere uitspraak komen.