{question}Wat is de gang van zaken als een persoon binnen anderhalf jaar twee keer zonder autoverzekering is aangehouden? {/question}

Ik ben tot nu toe meerdere mensen tegengekomen die vanwege onverzekerd rijden een ontzegging besturen motorrijtuigen hadden gekregen van 4-6 maanden. Een ontzegging is een bijkomende straf en was in hun geval dus naast de geldboete opgelegd. Kort samengevat een hoop narigheid.

{question}Hoeveel personen mogen op de achterbank van de auto? {/question}

Het aantal personen op de achterbank wordt bepaald door het aantal autogordels in de auto. Sinds 1 mei 2008 mogen er niet meer personen op de bank zitten dan dat er autogordels zijn.

{question}Mijn auto is pas geleden APK gekeurd, en nu bekeurt een agent me wegens teveel geluid van mijn sportuitlaat?  {/question}

Tijdens de APK is het aantal db wat je auto (uitlaat) produceert GEEN keuringseis.

{question}Stel, je begaat een verkeersovertreding en een rechercheur houdt je aan en schrijft de overtredingen op een kladblaadje. In hoeverre is dit een geldige manier van werken. {/question}

Een technisch rechercheur is een politieman met dezelfde bevoegdheden als iedere andere politieman. Hij heeft ook de opleidingsschool gevolgd, heeft een aantal jaren dienst op straat gedraaid en heeft zich daarna gespecialiseerd in het werk als technisch rechercheur.

{question}Ik heb geen geel bonnetje gekregen van de agent !! Mag dat ? {/question}

Ja een agent hoeft geen geel bonnetje te geven. Het geniet wel de voorkeur, maar alleen een bekeuring aanzeggen is al voldoende.

Een agent kan je gegevens op een kladblaadje noteren of op zijn hand. Geen geeltje krijgen is geen reden voor het seponeren van de bekeuring.

{question}Mag ik handheld telefoneren als ik rijonderricht geef?{/question}

Hiervoor komt artikel 61 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 aan te pas:

{question}Mogen autoruiten geblindeerd worden met folie of coating? Mijn auto is APK goedgekeurd met geblindeerde ramen, ik mag er nu toch mee rijden ?{/question}

Op 1 juni 2006 heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald, dat een visuele waarneming voor een opsporingsambtenaar onvoldoende is, er zal officieel een meting moeten plaatsvinden, een objectieve waarneming dus.

{question}Stel: ik rijd op een weg, met achter mij een brommer (ook op de weg). Ik wil rechtsaf. Hoef ik de brommer tegenwoordig niet meer voor te laten gaan? {/question}

Met het instellen van de nieuwe regels voor bromfietsers is tevens een oude regel verwijderd namelijk, dat bromfietsers rechts in mogen halen. Zij zullen dus altijd links in moeten halen. Aldus kun je ze niet klemrijden als je rechtsaf slaat, zij zullen naar links moeten om in te halen.

{question}Moet ik voor een spartamet een bromfietscertificaat hebben? {/question}

Ja, je hebt een bromfietscertificaat nodig. Volgens de wegenverkeerswet valt de spartamet onder de definitie van snorfiets. Mocht je al een rijbewijs hebben is dat ook voldoende, je hebt dan geen certificaat meer nodig. Tevens moet de spartamet verzekerd zijn.

{question}Ik heb laatst een keer gehoord dat als je een snelheidsovertreding maakt in het buitenland (bijv. Duitsland) en je betaalt deze niet dat ze er niet achter komen en je er geen gezeur mee krijgt. {/question}

Als u in het buitenland bent bekeurd, krijgt u daar uiteraard vanuit het buitenland een acceptgiro van. Deze betaalt u dus niet. U krijgt vervolgens de Nederlandse politie een keer aan de deur om u een Buss-Bescheit uit te reiken.

{question}Waar kan ik de nieuwe boete bedragen vinden? {/question}

De meeste boetebedragen zijn via de boetebase van het Openbaar Ministerie te raadplegen.

Politiesites