Minibikes zijn cool, gaaf, trendy, duur en....levensgevaarlijk. Het zijn bromfietsen of motoren in miniatuurformaat. De hoogte bedraagt vaak niet meer dan 30 a 40 cm. Qua uiterlijk zijn ze een exacte kopie van hun volwassen voorbeelden.

minibikeMinibikes zijn voorzien van een verbrandingsmotor waarvan de cilinderinhoud varieert. Er zijn exemplaren met een inhoud van 49cc, maar ook met meer dan 50cc.

Minibikes zijn op de openbare weg niet toegestaan.

Minibikes en keuring

Minibikes zijn bedoeld voor het gebruik buiten de openbare weg. Het is ook niet mogelijk om een kenteken voor deze machientjes te verkrijgen. Het gebruik op de openbare weg is verboden en zal ook niet worden toegestaan. Elk motorvoertuig welk in Nederland op de weg komt, is gekeurd en voorzien van een goedkeuringsnummer. Dit kan individueel of voor een type/model. De technische specificaties staan dan exact beschreven.De mini-bikes zullen echter nooit gekeurd worden en dus ook nooit een type goedkeuring krijgen.

Minibikes in het verkeer

Er kleven grote gevaren bij het gebruik op de openbare weg. Liever gezegd: het gebruik in het dagelijkse verkeer is levensgevaarlijk.

Veelal wordt er op gereden zonder helm. De kleine apparaten zijn in staat om snelheden tot wel 100 km p/u te halen. De gevolgen bij een eventuele val laten zich raden.

Op een minibike is de bestuurder vaak niet hoger dan een wiel van een vrachtwagen. De bestuurder is niet zichtbaar in het verkeer en dat is één van de eerste regels: zorgen dat je zichtbaar bent en opvalt. Door de zeer geringe hoogte ziet menig bestuurder de minibike over het hoofd. Dit verhoogt het risico op een ongeluk vele malen. Daarnaast is de handelbaarheid van een minibike door de miniconstructie veel minder. Opgevouwen sturen is nu eenmaal veel moeilijker.

Proces-verbaal en Inbeslagname

De politie maakt proces-verbaal op wegens het besturen van een onverzekerd motorvoertuig  en het rijden met een niet typegoedgekeurd motorvoertuig op de openbare weg. Elk motorvoertuig op de openbare weg in Nederland dient verplicht verzekerd te zijn. Een minibike is niet te verzekeren voor gebruik in het wegverkeer. De minibike wordt uit het verkeer genomen en zal uiteindelijk, als de rechter dit beslist, vernietigd worden.