Het aantal verkeersboetes is vorig jaar fors gedaald. Politieagenten schreven 9 komma 7 miljoen boetes uit. Dat is ruim een miljoen minder dan in 2010. De opbrengst uit de verkeersboetes ging omhoog. In 2011 vloeide 627 miljoen euro de staatskas in.

In 2011 heeft de politie iets meer dan 9,7 miljoen verkeersboetes uitgedeeld. Dat is 1,2 miljoen minder dan het jaar ervoor, een afname van 11 procent.

Vooral voor snelheidsovertredingen zijn minder bonnen uitgedeeld. In 2011 werden 900.000 minder boetes uitgedeeld voor hardrijden dan in 2010. Dit komt volgens justitie doordat trajectcontroles vaak uitstonden, door bijvoorbeeld wegwerkzaamheden. Ook werden minder boetes uitgedeeld voor door rood licht rijden en zonder gordel in de auto zitten.

Bebouwde kom

Meer dan de helft van de boetes voor te hard rijden werd binnen de bebouwde kom uitgedeeld. In 2007 was dat nog 38 procent.

Wie hard wil rijden, kan het best de linkerrijbaan gebruiken. De kans om daar geflitst te worden is kleiner, meldde het AD woensdag. Er wordt onderzoek gedaan om de pakkans op alle rijstroken even groot te maken.

Duurder

Er zijn in 2011 minder boetes uitgedeeld, maar minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) heeft de tarieven dit jaar flink verhoogd.

Bellen in de auto, door rood rijden en onterecht parkeren op een gehandicaptenparkeerplek gaan veel meer kosten. Het tarief voor parkeren op een gehandicaptenplek gaat omhoog van 180 naar 340 euro.