Bestuurders van campers en bestelbusjes lopen een grote kans een snelheidsboete te krijgen terwijl ze zich aan de maximumsnelheid houden. Dat komt door een fout in de trajectcontrole boven snelwegen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Door deze fout verstuurt het Openbaar Ministerie minstens honderden onterechte snelheidsboetes per jaar. Het probleem bestaat al tien jaar en het OM weet er van, maar heeft automobilisten nooit gewaarschuwd.

Het gaat in ieder geval vaak fout bij campers en bedrijfswagens, maar de fout is volgens het OM 'theoretisch' ook mogelijk bij personenauto's met fietsenrekken. Oorzaak is dat het trajectcontrolesysteem campers en bedrijfsauto's ten onrechte kan aanzien voor een auto met aanhangwagen, waarvoor een maximumsnelheid geldt van 90 kilometer per uur.

Het Openbaar Ministerie geeft in een reactie aan dat het probleem bekend is en dat er jaarlijks tussen 200 en 300 bestuurders van campers en bestelbusjes komen klagen over hun onterechte boete. Onduidelijk is hoeveel automobilisten niet klagen en de boetes onwetend hebben betaald.

Officier van Justitie Lars Stempher zegt dat het om een technisch probleem gaat. Het OM is in overleg met de fabrikant en de Rijksdienst voor het Wegverkeer om de fouten er uit te halen.

Trajectcontrole niet gestopt

Ondertussen worden er elke dag nog onterechte boetes uitgeschreven, omdat het een geautomatiseerd systeem is. Het OM is niet van plan om alle trajectcontrolesystemen in Nederland stil te leggen: "wij gaan door met het systeem", zegt Stempher.

Het Openbaar Ministerie roept wel iedereen op die twijfelt over een boete om zich te melden. Ook boetes waarvan de bezwaartermijn is verstreken, worden in behandeling genomen.

Bron: RTL nieuws