Niet alleen in de wijze van bekeuren zit een groot verschil, ook in de afhandeling ervan.
Om te beginnen is er bij een beschikking sprake van een betrokkene. Dat kan de bestuurder zijn en bij gebrek aan een bestuurder is de kentekenhouder van het voertuig de betrokkene. Bij een naheffingsaanslag kent men geen betrokkene maar een belastingplichtige en dat kan iedereen zijn die de belasting maar wil voldoen. Indien er geen belastingplichtige is valt ook hier de verantwoordelijkheid terug op de kentekenhouder.
Indien u het met een beschikking oneens bent dan kunt u, na ontvangst van de acceptgiro van het Centraal Justitieel Incasso Bureau een schriftelijk bezwaar indienen bij de officier van Justitie.
Bij een naheffingsaanslag dient u bezwaar in bij de afdeling bezwaar en beroep (of een soortgelijke benaming) van betreffende gemeente. Bij een beschikking dient u de acceptgiro af te wachten, bij een naheffingsaanslag kunt u onmiddelijk bezwaar aantekenen.
Een beschikking kan (met uitzondering van niet in nederland woonachtige betrokkenen) enkel worden voldaan nĂ¡ registratie en ontvangst van de acceptgiro. Een naheffingsaanslag kan op elk gewenst moment worden voldaan. Simpel gezegd: Indien u een naheffingsaanslag op uw voorruit heeft gekregen kunt u meteen daarna met deze aanslag naar het gemeentelijk kantoor gaan (uiteraard binnen openingstijden) om daar de aanslag te voldoen.
Als laatste belangrijke verschil is er nog het gele briefje achter de ruitenwisser. Indien u een beschikking krijgt dan is het briefje niet meer en niet minder dan een aankondiging daarvan.
Pas op het moment dat u de acceptgiro van het CJIB heeft ontvangen met daarop een dagtekening gaat de bezwaartermijn van 6 weken in. De beschikking wordt dus in principe op een later tijdstip opgelegd dan de daadwerkelijke overtreding.
Een naheffingsaanslag is een daadwerkelijk aanslag, opgelegd op het moment van constatering. Wellicht ten overvloede: het niet aantreffen van een geel briefje achter uw ruitenwisser geeft u in beide gevallen (beschikking en naheffingsaanslag) geen enkel recht. De dagtekening van de acceptgiro die op uw deurmat valt is de datum van ingang bezwaartermijn.