Veel grote gemeenten hebben intussen ook het fenomeen wielklem ingevoerd. In theorie mag een wielklem aan een voertuig worden bevestigd "ter zekerstelling van betaling". Hiermee wordt voorkomen dat de gemeente onevenredig hoge kosten moet maken om de naheffingsaanslag te innen.
De voorwaarden waaronder een wielklem in diverse (grote) gemeenten wordt aangelegd is echter zeer uiteenlopend. Zijn er gemeenten die een wielklem opleggen zeer kort na het opleggen van een naheffingsaanslag (een half uur daarna), andere gemeenten doen dit pas nadat een voertuig enkele malen is voorzien van een naheffingsaanslag maar waar tot op heden geen betaling op is gedaan. Beide manieren zijn correct.
Het nadeel van het aanleggen van een wielklem is het feit dat ook hier weer kosten mee zijn gemoeid, die per gemeente kunnen variëren. Momenteel is een bedrag van € 65,- een goed gemiddelde.
Een wielklem kan slechts worden aangelegd onder het fiscale beleid. Met andere woorden, een wielklem kan wel worden aangelegd op een betaald parkeerplaats of eventueel een gefiscaliseerde vergunninghoudersplaats maar niet op een laad/loshaven (als dat al een doel zou hebben)