Het alcoholslot was een startonderbreker. Om met de auto te kunnen rijden, moest de bestuurder eerst een blaastest doen. Als die in orde was - dat wil zeggen een alcoholpromillage van minder dan 0,2 - werd het startcircuit gedeblokkeerd. Het kabinet wilde het alcoholslot gaan invoeren om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen.
Jaarlijks komen er naar schatting 200 mensen in het verkeer om als gevolg van alcoholgebruik. Het alcoholslot is bedoeld voor de zware alcoholovertreders met een alcoholpromillage van boven de 1,3 promille. Zij zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de verkeersongevallen. Beginnende bestuurders krijgen het alcoholslot vanaf 1,0 promille en recidivisten kunnen het al vanaf 0,8 promille opgelegd krijgen.
In 2015 werd het alcoholslot weer afgeschaft, omdat de Raad van State en de Hoge Raad oordeelden dat het te ingrijpend was en te weinig rekening hield met persoonlijke omstandigheden.
--------------
NOS Nieuws•Vrijdag 17 maart 2023
Minister overweegt herinvoering omstreden alcoholslot
Minister Harbers laat onderzoek doen naar de herinvoering van het alcoholslot in personenauto's. De bedoeling is dat dit aan het einde van dit jaar klaar is. Het slot, waardoor bestuurders hun voertuig niet kunnen starten als zij gedronken hebben, werd eerder afgeschaft.
Als u bent aangehouden met alcohol op kan het zijn dat u een cursus moet volgen. Het doel van de cursus is dat u niet meer gaat rijden onder invloed. En dat u zo snel mogelijk weer veilig de weg opgaat. Voor uzelf en uw medeweggebruikers. Want rijden onder invloed van alcohol is levensgevaarlijk. De volledige naam van de cursus is Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA). Uitgebreidere informatie vind u op de website van het CBR.