In de nieuwe Regeling Voertuigen staan de eisen die worden gesteld aan de diverse voertuigen. De regeling voertuigen vervangt daarmee het Voertuigreglement. Op deze pagina staan een aantal vragen en antwoorden.
De volledige en meest actuele regelgeving kunt u hier nalezen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0025798/volledig/
In hoofdstuk 5 van deze regelgeving staat per voertuigtype aangegeven aan welke eisen het voertuig moet voldoen.
Geldt de nieuwe regel voor alle voertuigen?
De nieuwe regel geldt voor alle voertuigen. Dus ook voor voertuigen die voor 1 mei 2009 op kenteken zijn gezet.
Waar staan de regels voor verlichting van auto's?
De eisen voor voertuigverlichting van personenauto's zijn opgenomen in de Regeling voertuigen, artikel 5.2.51 tot en met 5.2.65. Voor andere voertuigen in vergelijkbare hoofdstukken van deze regelgeving
Wat zijn de eisen voor achteraf ingebouwde gasontladingslampen (xenonlampen)?
Bij de komst van de nieuwe Regeling voertuigen werd er een verbod ingevoerd om gasonladingslampen achteraf in te bouwen. Dat verbod is inmiddels reruggedraaid. Momenteel is het dus niet meer verboden.
De wetgever gebruikte de volgende toelichting:
De permanente eisen met betrekking tot de codering van lichtarmaturen waren strenger gesteld dan de eisen die gelden bij de individuele toelating van voertuigen. Het is ongewenst wanneer permanente eisen strenger zijn dan de toelatingseisen voor een bepaald voertuig. Anders zou met een voertuig dat aan alle eisen voldoet om tot de weg te worden toegelaten toch al direct niet worden voldaan aan de eisen die gelden bij gebruik op de weg.
Oudere voertuigen hebben vaak geen codering in de lichtarmaturen en passende vervangende lichtarmaturen met de juiste codering zijn in veel gevallen niet leverbaar. Mede omdat de eis met betrekking tot de codering van de lichtarmaturen onder omstandigheden in strijd zou kunnen zijn met Europees recht (het vrij verkeer van goederen: buitenlandse voertuigen kunnen niet altijd aan de eis voldoen) is deze geschrapt.
Wat is de nieuwe regeling rondom APK-frequentie?
De APK-frequentie voor personenauto's en lichte bestelauto's die rijden op benzine wordt verlaagd naar een keer per vier jaar, dan wordt het twee maal per twee jaar en na acht jaar jaarlijks, dus 4-2-2-1-1. Voor Diesel en LPG voertuigen onder de 3500 kg is de regeling 3-2-2-1-1.
De regeling is op 1 januari 2008 ingegaan en geldt voor auto's vanaf bouwjaar 2005.
Hoe vaak moet mijn auto gekeurd worden voor de APK?
Alle informatie over de APK vindt u op de site van de RDW (Dienst Wegverkeer). U kunt op deze site zelfs zien wanneer uw auto gekeurd moet worden als u uw kenteken invoert.
Hoe moet ik een auto op mijn naam zetten?
Wanneer u een auto koopt, moet het kentekenbewijs op uw naam worden gezet. U kunt een kentekenbewijs over laten schrijven op de grotere postkantoren. U moet zich legitimeren met een geldig Nederlands rijbewijs (een Nederlands rijbewijs is geldig als het niet langer dan tien jaar geleden is afgegeven) of een geldig Nederlands paspoort.
In het laatste geval moet u tevens een recent afschrift (max. 3 maanden oud) van de gegevens uit de 'Basisadministratie persoonsgegevens' van uw gemeente overleggen. Zie verder de site van de RDW.
Autopapieren vermist of gestolen… wat nu?
Wanneer u uw kentekenbewijs (autopapieren) kwijt bent moet u bij de RDW een vervangend kentekenbewijs aanvragen.
Zie voor meer info de site van de RDW.
Kentekenplaten vermist of gestolen… wat nu?
Wanneer één of beide kentekenplaten vermist of gestolen zijn moet u bij de RDW een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Daarmee kunt u vervolgens nieuwe nummerborden halen. Zie voor meer info de site van de RDW.
Ben ik als automobilist verplicht verbandtrommel en brandblusser bij me te hebben?
Nee, maar verstandig is het wel. In sommige landen is het verplicht.
Ben ik als automobilist verplicht een fluorvest bij me te hebben?
Nee, in Nederland is het niet verplicht, maar het wordt wel aanbevolen. In België, Luxemburg en Frankrijk is dit wel verplicht.
Ben ik als automobilist verplicht een gevarendriehoek bij me te hebben?
Nee, maar er zijn wel omstandigheden waarin u hem moet gebruiken (bijvoorbeeld bij pech onderweg als de waarschuwingsknipperlichten niet werken). In de praktijk is het dus wel zo handig om hem ook standaard in de auto te hebben liggen. In diverse andere landen is het overigens wel verplicht de gevarendriehoek altijd in de auto te hebben.
Ben ik als automobilist verplicht een reservewiel bij me te hebben?
Nee, maar het is wel zo praktisch.
Is een derde remlicht verplicht?
Een derde remlicht is verplicht als uw personenauto in gebruik is genomen na 30 september 2000. Als een derde remlicht niet standaard aanwezig is op uw auto, kunt u er vanuit gaan dat het ook niet hoeft.
Mag ik in Nederland rijden met een auto met buitenlands kenteken?
Als u in Nederland woont en rijdt in een auto met een buitenlands kenteken kan het zijn dat u een aanslag Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) moet betalen. Zie daarvoor de site van de Douane.
Hoe voer ik een auto uit het buitenland in?
Zie over het invoeren van een auto uit het buitenland de site van de RDW.
Ben ik verplicht mijn auto te verzekeren?
Een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) is verplicht voor elke auto en voor elk ander voertuig met een motor. Als u een verkeersongeluk veroorzaakt kunnen de kosten worden betaald. Dat gaat dan om de schade die u bij een ander heeft veroorzaakt. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Achtergrond.
Moet ik wegenbelasting betalen?
Voor elke personenauto moet motorrijtuigenbelasting worden betaald, behalve als hij geschorst is of een bepaalde ouderdom heeft bereikt.
Waar kan ik de verkeersregels vinden?
De basis van de verkeerswetgeving is de Wegenverkeerswet 1994. De meeste gedragsregels waaraan elke verkeersdeelnemer zich moet houden staan in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990).
Verder zijn er onder andere de Regeling Voertuigen, het Kentekenreglement en het Reglement rijbewijzen. Soms worden er regels aangepast. Zoals de regel dat fietsers van rechts voorrang hebben (op een gelijkwaardige kruising), of de verplichting kinderzitjes te gebruiken voor kinderen korter dan 1,35 meter.