De afgelopen jaren is bij de Politie behoefte ontstaan aan executieve politieambtenaren met specialistische of specifieke expertise op verschillende terreinen, bijvoorbeeld digitale waarheidsvinding, financieel-economisch of forensisch sporenonderzoek. De Politie trekt medewerkers die beschikken over deze expertise veelal van buiten de politieorganisatie aan en zet hun specifieke kennis en kunde in op onderdelen van de politietaken.
Praktische informatie
De opleiding Politiemedewerker Specifieke Inzet bereidt je binnen de politie met specialistische expertise voor op een specifieke inzet binnen verschillende LFNP vakgebieden. Deze opleiding geeft voor elk vakgebied een gemeenschappelijk ‘algemene’ basis. Je bent na het afronden van deze opleiding voldoende startbekwaam voor de bevoegdheden en wordt aangesteld als ambtenaar met algemene opsporingsbevoegdheid. Je bent dan volledig bevoegd, maar wordt slechts specifiek ingezet; je past de bevoegdheden niet in de breedte van basispolitiezorg toe.
Voor wie
De opleiding is bedoeld voor medewerkers die met een specialistische expertise (mbo/hbo geschoold) worden ingezet binnen verschillende LFNP vakgebieden bij de politie. Dit kan beroepsmatig maar ook op vrijwillige basis. Vooralsnog is met het ministerie van J en V en de vakbonden afgesproken dat de executieve aanstelling met een specifieke inzetbaarheid gaat gelden voor de volgende doelgroepen:
- Finec/Cyber specialisten
- Forensische opsporing specialisten
- Intelligence specialisten
Andere vakgebieden/functies kunnen in de toekomst aan het nieuwe regime worden toegevoegd. Hierover dient dan overeenstemming te worden bereikt in het CGOP.
Opbouw
Het opleidingstraject bestaat uit vier onderdelen:
- Blok 1: De Nederlandse politie in de samenleving;
- Blok 2: Opsporingsbekwaamheid;
- Blok 3: Gesprekstechnieken;
- Blok 4: Opsporen en bewijsrecht.
Professionele beroepshouding
Naast deze onderwijsblokken wordt in de opleiding aandacht besteed aan professionele beroepshouding en –weerbaarheid waarbij de algemene missie en de kernwaarden van de Nederlandse politie centraal staan. De medewerker specifieke inzet kan tijdens zijn werkzaamheden in aanraking komen met heftige casuïstiek en/of dilemma’s waarbij hij weerbaar moet zijn op fysiek, moreel en mentaal vlak.
Tijdens de opleiding worden een aantal opdrachten uitgevoerd:
- Praktijkonderzoek: Beroepsidentiteit
- Praktijkonderzoek: Opsporing in de eenheid
- Voeren informatieverzamelend gesprek
- Praktijkonderzoek proces-verbaal
- Analyseer getuigen/verdachtenverhoor
De opleiding wordt afgesloten met een tweetal examens:
- Kennistoets PSI
- Vaardigheidstoets: het opmaken van een proces-verbaal van bevindingen
Resultaat
Je ontvangt na succesvolle beëindiging van de opleiding een diploma Politiemedewerker Specifieke Inzet en kunt worden aangesteld als ambtenaar met algemene opsporingsbevoegdheid met specifieke inzet.
Na het afronden van deze kwalificatie ben je in het algemeen voldoende startbekwaam. Echter, voor een bepaald vakgebied of een functie in een vakgebied kan het nodig zijn dat een aanvullende functiegerichte module nodig is voor het startbekwaam zijn voor deze functie. Het moment van startbekwaamheid verschilt derhalve per (functie in een) vakgebied.
Aanmelden
Je wordt voor deze opleiding aangemeld door de eenheid waar je te werk bent gesteld.