Na een paar glazen alcohol word je meestal vrolijker, minder verlegen, je durft meer, je voelt je lekkerder oftewel: aangeschoten. Je kunt er ook kalmer van worden. Bij meer glazen raak je dronken en kun je minder goed oordelen en je zelf in de hand houden. Je gaat lallen en struikelen. Je kunt agressief worden. Veel mensen overschatten zichzelf als ze gedronken hebben. Ze denken dat ze alles beter kunnen terwijl in werkelijkheid hun reactie minder wordt.
Inleiding
Wat is alcohol
Wat doet alcohol met je
Wat is de invloed van alcohol op de gezondheid
Positieve werking
Hoeveel is te veel
Wanneer is alcohol een probleem
Hulp
Inleiding
Bij een keer te veel drinken word je dronken en heb je kans op ongelukken of ruzies. En de volgende dag heb je een kater.
Als je vaak drinkt kun je er ernstige lichamelijke gevolgen aan over houden. De kunst is dus om niet te veel te drinken zodat je wel de leuke maar niet de nare gevolgen krijgt van alcohol.
Wat is alcohol?
In bier, wijn of sterke drank zit alcohol. In de meeste biersoorten zit alcohol; in wijn zit ongeveer 12% alcohol (ethanol). En het doorsnee gedistilleerd bevat 35% alcohol. Een standaardglas bier bevat vrijwel evenveel alcohol (12 cc) als een glas wijn en evenveel al een glas sterke drank. Dit komt omdat een standaard bierglas groter is dan een wijnglas en een wijnglas weer groter is dan een borrelglaasje.
Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere drankjes: alcoholvrij bier en alcoholvrije wijn.
Wat doet alcohol met je?
De meeste mensen drinken alcohol omdat ze het lekker vinden (bij het eten) of omdat ze het gezellig vinden. Na de eerste paar glazen alcohol voel je je losser en vrijer en daarom leggen mensen na iets gedronken te hebben gemakkelijker contact.
Dit komt omdat alcohol het bewustzijn beïnvloedt en daarom je gedrag verandert. Als je alcohol drinkt werkt je lichaam langzamer: je concentratievermogen neemt af en je reageert trager. Daarom is het stom om alcohol te drinken als je nog moet rijden of nog wilt sporten, leren of werken.
De werking van alcohol kan ook op een andere manier verkeerd uitpakken: als je agressief wordt. Of als je zo opdringerig wordt dat iedereen, ook dat ene leuke meisje of leuke jongen, zich blauw aan je ergert.
Wat is de invloed van alcohol op je gezondheid?
Als je alcohol drinkt wordt het door de dunne darm opgenomen in het bloed. Op deze manier komt alcohol overal in je lichaam en heeft het invloed op ondermeer de hersenen, het hart en de lever.
Korte termijn effecten
Vrijwel direct nadat je gedronken hebt is de invloed van alcohol op de hersenen heel duidelijk: je praat anders en je beweegt anders. Als je erg veel drinkt neemt de kans op een black-out toe. Je weet dan achteraf niet meer wat je allemaal gedaan en gezegd hebt.
Lange termijn effecten
Levercirrose
De meeste klachten door alcohol komen pas later. Je staat er soms versteld van hoe lang de lever het uithoudt bij mensen die veel drinken. Maar als de huisarts een levercirrose vaststelt is er een levensgevaarlijke situatie ontstaan. De lever werkt dan nauwelijks meer en alleen een levertransplantatie kan je dan nog redden.
Korsakov
Als je vaak dronken bent gaan er veel hersencellen kapot. Daardoor kun je minder goed denken. Het einde van het verhaal kan zijn dat je bijvoorbeeld op je dertigste of veertigste al last hebt van zwaar geheugenverlies (dat noemt men het Korsakovsyndroom). Je bent dan blijvend in de war. De ziekte van Korsakov lijkt op dementie en wordt door sommigen ook wel de 'ziekte van hoe heet het ook al weer' genoemd.
Maagbloeding
Ook je maag kan er slecht tegen als je veel drinkt. De volgende dag heb je dan zo'n zeurderig gevoel in je buik. Als je regelmatig veel drinkt en je maag echt aangetast raakt, dan is de kans op een maagbloeding groot.
Positieve werking
Alcohol heeft ook positieve kanten. Bij mannen boven de veertig en bij vrouwen boven de vijftig kan alcohol helpen om bepaalde hart- en vaatziekten te voorkomen. Maar dat werkt echt alleen maar als ze niet meer dan 1 of 2 glazen per dag drinken!!!
Ja, maar mijn opa van 80 drinkt als een...
Nu zijn er in je omgeving altijd wel voorbeelden te vinden van mensen die al eeuwen veel drinken en nergens last van hebben. Dan kun jij dat toch ook misschien wel.... maar je weet nooit van te voren of je tot die groep uitzonderingen behoort... En als je eenmaal een levercirrose hebt of de ziekte van Korsakov dan is het te laat, want je kunt die ziektes niet herstellen door te stoppen met drinken.
Hoeveel is teveel?
Verschillen
Niet ieder mens is gelijk. Ongeveer 20% van alle Nederlanders drinkt nooit alcohol. Bij die groep die wel drinkt zien we grote verschillen. Sommige mensen drinken zelden. Een of twee keer in de maand drinken ze een glas wijn of bier op een feestje. Anderen drinken vooral in het weekend in het café en nemen dan 10 biertjes. Ook zijn er mensen die de gewoonte hebben om elke dag een glas voor het eten of een paar glazen wijn bij het eten te drinken.
Vuistregels
Veel mensen willen graag weten hoeveel glazen alcohol ze zonder problemen per dag of per week kunnen drinken. Hoewel mensen onderling in gewicht en grootte verschillen, waardoor de een wat meer kan verdragen dan de ander, zijn er wel vuistregels die je kunt gebruiken. Als je de volgende hoeveelheden aanhoudt, mag je er van uitgaan dat dit geen nadelige gevolgen voor je gezondheid heeft.
Voor mannen geldt: drink gemiddeld niet meer dan 2 a 3 glazen per dag.
Vrouwen hebben minder lichaamsvocht dan mannen, waardoor ze minder alcohol kunnen verdragen. Voor hen geldt daarom: drink gemiddeld niet meer dan 1 a 2 glazen per dag.
Voor mannen en voor vrouwen geldt: drink ten minste twee dagen per week geen alcohol.
Uitzonderingen
Er zijn een paar bijzondere uitzonderingen op deze regels.
- Jongeren onder de 18 en ouderen (65+) kunnen minder goed alcohol verdragen.
- Mensen met lichamelijke klachten ten gevolge van langdurig hoog alcoholgebruik kunnen beter niet drinken.
- Voor vrouwen geldt nog het volgende: Drink niet als je zwanger bent, De alcohol bereikt via het bloed ook het ongeboren kind.
Niet drinken
Drink niet als je nog moet rijden, sporten, werken of leren.
Niet alles tegelijk
Eenmaal per week 15 glazen drinken is ongezond. Vijf dagen 2 a 3 glazen drinken hoeft geen problemen op te leveren. Alcohol heeft namelijk effect op alle organen, zoals de maag, de lever en de hersenen. Hoe meer alcohol in korte tijd in het lichaam opgenomen wordt, des te meer schade dit voor de organen betekent. Als je een keer veel drinkt is het slim om twee dagen achter elkaar niets te drinken. Het lichaam kan op die manier weer herstellen.
Wanneer is alcohol een probleem?
Alcoholgebruik heeft plezierige kanten; het is gezellig, lekker en het ontspant. Kortom het is begrijpelijk dat veel mensen alcohol zeer waarderen en dat het een vast onderdeel is van het sociale leven. Voor de meeste mensen geldt dan ook: alcohol is een aangename verrijking van het leven.
Alcoholgebruik kan echter ook minder aangename gevolgen hebben. Dan is er sprake van incidenteel misbruik of zelfs van alcoholproblemen. Probleem drinken is gedefinieerd als een zodanig drankgebruik dat het menselijk functioneren (lichamelijk, psychisch, sociaal) er onder te leiden heeft.
Al bij kleine hoeveelheden verslechteren waarneming, informatieverwerking en reactievermogen. Afhankelijk van de omstandigheden waarin iemand zit, kunnen onveilige situaties en ongevallen het gevolg zijn. Dat kan in huis gebeuren, maar zeker in het verkeer. En wat niet iedereen weet; op het werk kunnen de gevolgen ernstig zijn.
Door langdurig veel drinken kunnen allerlei vervelende en ernstige kwalen en ziekten optreden en leiden tot problemen met familie, vrienden en collega’s. Deze drinkers zijn in een aantal gevallen afhankelijk van de drank. Zij hebben het gevoel niet zonder alcohol te kunnen.
Dan is deskundige hulp belangrijk, bijvoorbeeld via de huisarts, het CAD of de Anonieme Alcoholisten. Deze drinkers vormen een minderheid, maar wel een minderheid van honderdduizenden. De schattingen lopen uiteen van zo’n 200.000 tot 600.000 Nederlanders.
Hulp
Waar kan je terecht met je vragen of voor hulp? De praktijk wijst uit dat sommige mensen steun van anderen nodig hebben om minder te gaan drinken. Vaak kan die komen van je partner, of een goede vriend of vriendin. Voor een deskundig advies kun je naar de huisarts. Of naar een Instelling voor Verslavingszorg, zoals het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs, CAD).
Kijk in de telefoongids van grote en middelgrote steden onder de letter V van Verslavingszorg of de C van het CAD.
In veel plaatsen is er ook een zelfhulpgroep van de Anonieme Alcoholisten. Er zijn ook zelfhulpgroepen voor familieleden - ook kinderen - en vrienden van alcoholisten.