Bumperkleven is het gevaarlijk dicht achter een ander voertuig rijden. In de meeste gevallen is een goede tussenruimte 2 seconden of ongeveer een halve meter voor iedere km/h (dit zijn twee verschillende manieren om dezelfde afstand aan te geven).

Wat is bumperkleven?
Oorzaken van bumperkleven
De basis van het bumperkleven
Hoe om te gaan met bumperklevers.
Samenvatting

Wat is bumperkleven?

Op korte afstand volgen of de 'inhaalpositie' van de gevorderde bestuurder gebeurt op ongeveer 1 seconde afstand van de voorligger. Alles dat dichter bij is dan ongeveer 1 seconde kan bumperkleven genoemd worden, alhoewel sommige mensen die term alleen gebruiken als de tussenruimte erg klein is, soms zelfs kleiner dan één wagenlengte.

Wees geen bumperklever! Hou een goede 2 seconden ruimte onder alle normale omstandigheden als reactietijd en meer afstand bij slecht weer.

Op snelwegen kunt u vertraagd worden door een langzamer voertuig welke niet teruggaat naar een vrije ruimte aan zijn rechterkant. Sommige volgers laten dit duidelijk merken door kort achter deze auto te gaan rijden en met de verlichting te gaan knipperen.

In dit geval zou u op de normale 2 seconden afstand kunnen volgen en af en toe met de koplampen kunnen knipperen om de voorligger er aan te herinneren dat u er bent. Sommige bestuurders zullen het knipperen interpreteren als agressief rijden, maar dit is minder waarschijnlijk indien u een goede afstand houdt en niet vaker knippert dan eens per 30 seconden. In sommige landen is het ook gebruikelijk om de linkerrichtingaanwijzer te gebruiken terwijl u al op de linkerbaan rijdt om aan te geven dat u wilt inhalen.

De volgende punten hebben betrekking op voertuigen die op minder dan 1 seconde achter u rijden.

Oorzaken van bumperkleven

Slachtoffertype

Sommige bestuurders vragen er bijna om. De nodeloos trage auto die zorgt voor een lange rij op de linkerbaan. De linksrijder, die weigert terug te gaan hoewel er sneller verkeer achter hem rijdt en de banen rechts van hem vrij zijn.

Dit soort gedrag is echter geen excuus voor bumperkleven. Indien u regelmatig last hebt van bumperklevers is het misschien verstandig om na te gaan of u door uw eigen gedrag misschien geen frustratie en vertraging voor anderen veroorzaakt. De gevorderde bestuurder rijdt altijd op de rijbaan welke op dat moment het beste bij hem past, vaak is dit de rechterrijbaan.

Onwetendheid

De onwetende bumperklever is zich niet bewust van het gevaar welke hij veroorzaakt en begrijpt het belang van veilige afstanden tussen voertuigen niet. Hij rijdt misschien op de automatische piloot en volgt u als u van baan of snelheid verandert. Hij is soms moeilijk kwijt te raken, omdat hij niet nadenkt over wat er om hem heen gebeurt.

Agressief

De agressieve bumperklever gebruikt zijn voertuig om te intimideren. Hij is altijd gevaarlijk, maar als hij zijn agressie specifiek op u richt kan hij echt levensgevaarlijk zijn, tot aan het punt dat u eindigt als een nummertje in de ongevallenstatistieken.

Ongeduldig

De ongeduldige bumperklever wil gewoon voor u komen. Indien u naar de rechterbaan gaat bent u hem kwijt. Het is mogelijk dat hij haast heeft om een echt belangrijke reden. Als u de ongeduldige bumperklever geen mogelijkheden geeft om door te rijden kan hij agressief worden. Dit moet natuurlijk zo veel mogelijk vermeden worden.

Kortstondig

De kortstondige bumperklever is gewoonlijk een zware vrachtwagen die probeert zijn met veel moeite gehaalde snelheid vast te houden. Als het verkeer voor hem vertraagt probeert hij zijn snelheid zo lang mogelijk vast te houden in de hoop dat de vertraging maar kort duurt.

Aan de ene kant is dit goed (voor het milieu) en geeft hij zo vertragingen niet door aan het verkeer achter hem, maar aan de andere kant zal de vrije tussenruimte tussen de vrachtwagen en zijn voorganger verkleinen op het moment dat hij deze ruimte het hardste nodig heeft. Wanneer het verkeer weer op normale snelheid rijdt zal deze kortstondige bumperklever terugvallen naar een veilige afstand.

Weloverwogen

De weloverwogen bumperklever is een gevorderde bestuurder in de zogenaamde "inhaalpositie". De meeste gevorderde rijopleidingen adviseren een korte dichte volgpositie als voorbereiding voor een inhaalmanoeuvre. Politiebestuurders met een belangrijke opdracht kunnen af en toe een iets verhoogd risico op de weg accepteren om het risico te verkleinen voor een slachtoffer waarnaar ze op weg zijn.

In een aantal omstandigheden kunnen sommige gevorderde bestuurders op korte afstand volgen waarbij ze niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun voorliggers op de weg letten. Dit is zeker een uitzondering en het is dus ook te adviseren om de "inhaalposities" niet te dichtbij te kiezen, in ieder geval meer dan 1 seconde. Indien u dichterbij rijdt had u al een baan naar links moeten gaan.

De basis van het bumperkleven

Maar wat nu als u het slachtoffer bent van een bumperklever? Negeer alle gedachten over goed en fout. Wat maakt het uit dat hij fout is? Wat maakt het uit dat hij u in gevaar brengt? Denk u dat u hem kan vertrouwen om het juiste te doen? Word niet kwaad, concentreer uzelf op uw eigen veiligheid, die van uw passagiers en uw voertuig.

Doe wat nodig is om:

 • zo snel mogelijk van de bumperklever af te raken en
 • het risico van een botsing zo klein mogelijk te maken totdat u van hem af bent

Doe uw best om een moeilijke situatie veilig te maken. Onthoud dat het helemaal niets uitmaakt of het hem lukt om voor u te raken, u bent zelfs beter af als hij voor u rijdt. Hij is gevaarlijk en als hij voor u rijdt kunt u hem in de gaten houden en een veilige afstand houden.

De bumperklever een lesje leren - welke lesje dan ook - is absoluut onverstandig voor uzelf. Een bumperklever achter je hebben levert stress op. Gestresste bestuurders nemen risico's en maken fouten.

Wat moet u niet doen?

 • Leer hem geen lesje
 • Ga de spanning van de situatie niet ophogen
 • Knipper niet met uw remlichten
 • Ga niet remmen
 • Ga niet versnellen en vertragen om hem zodanig te irriteren dat hij wel een grotere tussenruimte moet laten
 • Probeer hem niet te vertragen
 • Maak het niet moeilijker voor hem om in te halen
 • Ga niet onregelmatig rijden omdat u denkt dat hij daardoor een grotere afstand gaat houden

Er zijn genoeg veilige en effectieve strategieën die werken zonder stressverhogend te werken.

Hoe om te gaan met bumperklevers.

 • Kies uw eigen achterhoede
  Het belangrijkste idee is dat u ZELF de bestuurder kiest dieachter u rijdt. Gevorderde rijtechnieken leren ons dat wij zelf alle aspecten van het verkeer en de ruimtes om ons heen beheersen.

  Soms bent u gewoon aan het rijden en komt de bumperklever van achter aangereden. In andere situaties heeft u er voor gekozen om voor de bumperklever te gaan rijden voordat u in de gaten had dat hij geen afstand houdt. De eerste truc is om alleen voor voertuigen te gaan rijden die voldoende ruimte houden.

  Ga nooit inhalen of van rijbaan veranderen als u daarbij in een krappe ruimte terecht komt. Als u inhaalt of van rijbaan verandert weet u al dat het voertuig achter u voldoende ruimte houdt en dit waarschijnlijk ook achter u zal doen. Deze eenvoudige strategie zorgt ervoor dat bumperklevers meestal achter andere voertuigen rijden.

  Op een lange rit kunt u er achter komen dat een bepaalde auto u op een constante en veilige afstand volgt. Noem deze auto uw achterhoede en doe wat u kunt om er voor te zorgen dat deze 'vertrouwde' auto achter u blijft. Als u een goede achterhoede hebt kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om niet in te halen of u kunt beslissen om voor oranje te stoppen terwijl u er nog best door had kunnen rijden. Let op uw achterhoede, en hij zal op u letten!
 • Ga naar rechts om hem door te laten
  Als er op een snelweg een bumperklever achter uzit, gaat u naar rechts om hem zo snel mogelijk door te laten. Uw reis duurt misschien een paar seconden langer, maar wat dan nog? Misschien lukt het u zelfs om achter de bumperklever terug in te voegen in de oorspronkelijke rijbaan zodat zijn agressieve tactieken de weg vrijmaken voor u. Als u dit doet, let er dan wel op dat u een extra ruimte voor u moet laten om te compenseren voor de ruimte die de bumperklever niet voor zich laat, maar zie eens hoe snel en gemakkelijk u er van af bent?
 • Vertraag om de bumperklever aan te moedigen in te halen
  U kunt hem missen als kiespijn op de achterbumper. U heeft een veilige ruimte overal rond uw voertuig nodig. Op een autosnelweg zonder tegemoetkomend verkeer gewoon vertragen en uw rechter richtingaanwijzer aanzetten, eventueel een handgebaar dat hijkan inhalen er bij.

  Hij zal u begrijpen en inhalen. Als hij dat niet doet en de weg is nog steeds vrij, blijf dan rustig vertragen totdat hij het wel begrijpt. Let op verkeer achter de bumperklever. 's Nachts kunt u in deze omstandigheden het beste grootlicht gebruiken zodat hij de weg voor u kan zien voor zijn inhaalmanoeuvre.
 • Inhalen om weg te komen
  Als een bumperklever achter u komt op een autosnelweg kunt u er voor kiezen om in te halen. Bumperklevers vinden het meestal niet gemakkelijk om in te halen en kunnen goed vast komen te zitten achter het voertuig dat u net ingehaald hebt. Als hij ook inhaalt kunt u dit herhalen, maar let er op dat u dit niet de hele tijd blijft doen. Het doel is om een veilige ruimte overal rond uw auto te krijgen. Als deze strategie niet werkt, kies dan iets anders.
 • Versnellen om weg te komen
  (Vooral) op een snelweg kunt u iemand tegenkomen die bumperkleeft terwijl u aan het inhalen bent. De auto's aan uw rechterkant (die allemaal te dicht bij elkaar rijden, zoals normaal) zorgen er voor dat u niet naar rechts kan, dus versnelt u om de ruimte achter u te vergroten. Dit werkt geweldig als uw voertuig krachtiger is dan die van de bumperklever.

  Overdrijf het niet en ga niet door tot een onveilige snelheid!!! Versnellen om weg te komen is meestal maar een tijdelijke oplossing omdat de bumperklever waarschijnlijk weer terug zal komen. Wees voorbereid om naar rechts te gaan en hem te laten passeren als dit gebeurt.
 • Houd een dubbele ruimte voor u en rij voor uw bumperklever
  Het is erg druk. U kunt niet stoppen, naar rechts gaan of een andere richting in slaan. Verdubbel in dit geval de ruimte voor u en rijd niet alleen voor uzelf, maar ook voor de bumperklever. Normaal houdt u 2 seconden afstand, met een bumperklever gaat u dus naar 4 seconden toe.

  Als er nu iets misgaat voor u kunt u de eerste twee seconden rustig remmen om hem te waarschuwen, waarmee u uw twee reserve-seconden "teruggeeft" aan de bumperklever. Twee voertuigen met 4 seconden ruimte er voor is bijna net zo goed als twee voertuigen met ieder 2 seconden ruimte.
 • Stop, sla af of dubbel een rotonde
  Als alles hierboven niet heeft geholpen om van een hardnekkige bumperklever af te raken moet u gewoon stoppen of afslaan bij de eerstvolgende mogelijkheid. Een andere mogelijkheid is om een extra rondje te maken op een rotonde.

Samenvatting

Zet uw trots aan de kant. Denk er niet aan om een paar seconden te winnen. Rij verstandig en dump de bumperklever zo snel mogelijk, feliciteer uzelf als dit gelukt is, want u heeft alweer een gevorderde rijtechniek gebruikt om een mogelijk gevaarlijke situatie veilig te maken.

Deze strategieën zijn gemakkelijk, ze werken en ze zijn niet stressverhogend.

Rij veilig!

Bron: http://www.safespeed.org.uk/tailgate.html
Vertaling: ESD, waarvoor de hartelijke dank

Cookies

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren. Met uw toestemming plaatsen we ook cookies van derden. Door op "Accepteren" te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van deze derden cookies. Klikt u op "Weigeren", dan worden deze cookies niet geplaatst.