De advocaat helpt je bij je verdediging. Daarom mag hij alle stukken (zoals proces-verbaal en rapporten) lezen. Als je in verzekering bent gesteld, krijg je een advocaat toegewezen. Met hem kun je alles bespreken.
Als je niet in verzekering bent gesteld, maar wel een dagvaarding krijgt, zorgt de rechtbank ervoor dat je ene advocaat krijgt. Een advocaat kost je geen geld. hij krijgt een vergoeding van de overheid.
Je ouders of je voogd kunnen ook zelf een advocaat zoeken. Zijn moeten die dan wel zelf betalen.
Zie ook: De orde van advocaten.
De rechtzaak
Op de rechtszitting, waarbij kinderen worden berecht, mag geen publiek komen. Ook de pers mag niet komen. We noemen dat een zitting met gesloten deuren.
Op de zitting zijn aanwezig;
- de kinderrechter,
- de officier van justitie en
- een griffier die alles opschrijft.
- Verder natuurlijk jijzelf en je advocaat.
Je ouders of je voogd worden ook uitgenodigd om op de zitting te komen. Op de zitting vertelt eerst de officier van justitie waarvan hij je verdenkt. Dit verhaal staat ook in de dagvaarding.
Daarna bespreekt de kinderrechter met jou het proces-verbaal en (als het er is) het rapport van de kinderbescherming. Dan zegt de officier van justitie welke straf jij volgens hem moet krijgen. In enkele gevallen kan hij ook een maatregel van kinderbescherming voorstellen. Dit zal hij doen als hij vindt dat je hulp nodig hebt. Je advocaat kan je hierover meer vertellen.
Hierna verdedigt je advocaat je. Hij doet dat uit jouw naam. ook je ouders of je voogd mogen iets zeggen. Jijzelf hebt recht op het laatste woord. Als je iets wilt zeggen, is het handig om dat van te voren op te schrijven.
De beslissing
Tenslotte beslist de kinderrechter binnen 14 dagen over een straf of een maatregel. Ook is een taakstraf mogelijk: een werkstraf of een leerstraf. Je moet er wel zelf om vragen.
Als de kinderrechter nog niet weet wat hij moet beslissen, kan hij de behandeling van je zaak aanhouden. Als de Raad voor de Kinderbescherming nog geen onderzoek naar je heeft gedaan, kan de kinderrechter de Raad vragen dit nu nog te doen.
Hoger beroep
Als je het niet eens bent met de uitspraak van de kinderrechter, kun je in hoger beroep gaan. Je advocaat moet dit binnen 14 dagen doen. Ook de officier van justitie kan in hoger beroep gaan. Bij een hoger beroep wordt je zaak opnieuw behandeld.
Niet door dezelfde rechtbank, maar door een 'hogere': het gerechtshof. Je moet dan opnieuw voor de rechter komen. Dat zal dus een andere zijn dan die waarmee je eerst te maken kreeg.