Ongeval (verkeers-)
Iedereen kan zo maar betrokken raken bij een verkeersongeval. Of als slachtoffer, of als veroorzaker, of als getuige. Hoe dan ook, als iemand gewond is, moet er zo snel mogelijk voor worden gezorgd dat deze de juiste behandeling krijgt. Komt u in die situatie dan zult u moeten beoordelen hoe dringend hulp gewenst is.
Dat kan betekenen dat u het alarmnummer 1-1-2 belt. Valt het letsel mee, belt u dan de politie op het bureau. Is er alleen materiele schade, belt u dan ook de politie. Afhankelijk van de situatie komt er een surveillanceauto naar u toe.
Verlaat nooit de plaats van een aanrijding, zonder uw persoonlijke gegevens achter te laten, ook al lijkt de schade aan mens of auto te verwaarlozen. U laat uw medeweggebruiker behoorlijk in de kou staan.
Overlast van jeugd
Rondhangende jeugd in groepen bij de ingang van een winkelcentrum, in het park of op een andere voor het publiek toegankelijke plaats. Ze doen eigenlijk niets en toch wordt er over geklaagd. De groepsvorming komt dreigend over. Uit onderzoek blijkt dat vooral oudere mensen zich hierdoor onveilig voelen.
De politie kan aan samenscholingen alleen wat doen als er ook strafbare feiten worden gepleegd. Toch is het raadzaam om deze vorm van overlast van jeugd te melden. De wijkagent of de politiepatrouille kan dan een extra oogje in het zeil houden.